Парламентът отвори пътя за поевтиняване на тока | webcafe.bg
newscafe

Парламентът отвори път за поевтиняване на тока

Webcafe.bg
28.06.2013, 10:58 (обновена 28.06.2013, 18:22)
42

Снимка: © Явор Николов

Председателят на парламента Михаил Миков призова президентът да се произнесе бързо по приетите промени в енергийни закони

Парламентът гласува на второ четене пакет от промени в енергийните закони, за да се случи обещаното от кабинета поевтиняване на тока с до 5% от 15 юли.

До полунощ парламентарната енергийна комисия подготвяше промените в законите.

Те влизат в сила от деня на обнародването им в Държавен вестник. Председателят на парламента Михаил Миков призова президента да се произнесе бързо по приетите промени, приети скоростно от 42-ото НС, след като бяха внесени на 18 юни.

Парламентът ги прие без оценка за въздействието им върху задлъжнелия отрасъл, което бе оправдано от председателя на енергийната парламентарна комисия Рамадан Аталай (ДПС) със спешната нужда от приемането им.

Народното събрание удължи с един месец  - до 31 юли, регулаторният период за определяне цените на тока и парното. 

Мотивът за промяна е, че настоящият период изтича на 30 юни, който сега се пада в неделя. Това щеше да попречи от 1 юли да влязат в сила нови цени на тока и парното, тъй като преди това трябва президентът да се произнесе - да подпише указа за обнародването им или да наложи вето.

С приетите от депутатите поправки се променя методологията на ценообразуване, което на първо време ще позволи цената на тока да бъде намалена с 5 на сто.

Остър отпор от индустриалците

Внасянето на корекциите без обществено обсъждане и консултации както с енергийните фирми и доставчици, така и със стопанските потребители, бе остро осъдено от тежките индустриални производства у нас.

Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и Българската минно-геоложка камара БМГК) написаха писмо до Плевнелиев, парламентарният председател Михаил Миков, енергийния министър Драгомир Стойнев, Аталай и дори до главния прокурор Сотир Цацаров, с което им обръщат внимание, че в отиващите към публикуване в Държавен вестник поправки "няма ясна оценка на очакваното икономическо и социално въздействие, няма дори съобразяване с предложените мерки от страна на международните институции, поканени от служебния кабинет да одитират българската енергетика".

Организациите посочват още, че президентската институция остава единствената, която може да спре поправките, които се правят уж в полза на домакинствата, но ефектът от "провеждането на такава непрозрачна и погрешна политика ще доубие българската енергетика, ще доразруши българската индустрия, ще ни лиши от икономическа и социална перспектива" и ще се отрази не по-малко зле и на битовите потребители в бъдеще.

Тежката индустрия обръща още внимание, че поправките се приемат в условията на неструктурирани комисии в парламента, неясен политически кабинет на министъра на икономиката и енергетиката, без публично обявен негов експертен екип, с прясно назначени членове на ДКЕВР, с прибързани и спорни назначения в ръководството на БЕХ, без заявена и обсъдена с браншовите съюзи ясна икономическа, индустриална и енергийна политика и програма на правителството".

Според асоциациите това е всичко друго, но не и очакваният адекватен парламентарен и правителствен подход към индустриалната и енергийна сигурност и стабилност, предвидимост и растеж.

"Философията на бързо предлаганите законови промени е ясна. Подхвърляйки на българските домакинства 5% намаление на цената на електроенергията за бита, цели се отпушване на износа на евтината електроенергия от АЕЦ "Козлодуй", прехвърляне тежестта на т.нар. цветни добавки от преноса към индустрията и осигуряване на инвеститорите в зелена енергия държавно гарантирани приходи, които са дългосрочно устойчиви на политическата и стопанска конюнктура.

Резултатите обаче са дългосрочно разрушителни както за АЕЦ "Козлодуй", така и за операторите на електроразпределителните мрежи, за топлофикациите и за качеството на енергоснабдяване на индустрията, бизнеса и домакинствата", пише в писмото.

"Резултатът от тези намерения ще бъде ускорена деиндустриализация на страната, фалит на останалите малко на брой големи индустриални предприятия, свиване на приходите в бюджета и на износа, нова вълна безработица. И без човек да е експерт е ясно, че няма как 800 МВт индустрия в България да поеме на гърба си 2 000 МВт, в пъти по-скъпа електроенерия от възобновяеми енергийни източници", посочват още големите предприятия.

Индустриалците допълват, че "системната и последователна погрешна политика на няколко поредни парламента и правителства към ключовия за страната ни енергиен сектор създаде сложно за разплитане кълбо от законови и регулаторни, технически и системни, търговски и договорни, инвестиционни и репутационни проблеми".

"В годините се оформи устойчива парламентарна група на ВЕИ и на търговците на електроенергия. Тази коалиция няма цвят, но има много сериозно присъствие и влияние и в настоящия парламент. Доказателство за това са философията, приоритетите и бързането за законови промени в енергийния сектор. Дори и при разпускане на парламента, бизнесът и доходите на ВЕИ-инвеститорите ще остане гарантиран", обръщат внимание от БФИЕК, БАМИ и БМГК.

Няколко големи браншови организации поискаха в отворено писмо президентът да наложи вето. Бизнесът се опасява, че новият модел на ценообразуване на енергията, може да доведе до поскъпване на тока за бизнеса и големите заводи, както и да създаде още по-голяма безработица и да доведе фалит на малки и средни предприятия.

Енергийният министър Драгомир Стойнев е категоричен, че ветото е поискано заради засегнати икономически интереси. При такъв развой населението ще понесе поредно шоково поскъпване на тока. "Ако президентът наложи вето, това означава, че цената на тока може да се вдигне с до 40%. Притеснителното е, че имахме вече срещи с бизнеса и им обяснихме, че няма да се увеличи цената - както за високо, така и за средно напрежение, но те дойдоха предубедени, твърдо решени да сезират президента.

Може би това са същите кръгове, които отдавна говорят че кабинетът не работи и не им дава шанс да работи. Така или иначе, като се направят нужните промени, ще се уверите, че няма да се увеличи цената за българския бизнес," коментира енергийният министър Драгомир Стойнев.

В извънредно обръщение към нацията преди ден председателят на парламента Миков обвини играчи в енергетиката, че предизвикват сутрешните протести край парламента, тъй като щели да загубят стотици милиони от замислените промени.

Oще: депутати  драгомир стойнев  електроенергия  енергетика  закони  индустрия  министър  михаил миков  производство  промени  рамадан аталай  сотир цацаров  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.