Съмнителни преводи към бежанци в България | webcafe.bg
newscafe

Съмнителни преводи към бежанци в България

Webcafe.bg, по в. "Сега"
13.05.2014, 12:25 (обновена 13.05.2014, 12:44)
бежанци

Снимка: © Явор Николов

Не става ясно нито колко са случаите, нито дали има имигрант, уличен в терористична дейност, или в участие в схема за пране на пари

Неясен доклад на ДАНС информира за съмнителни финансови преводи към бежанци в България. Това става ясно от годишния доклад на финансовото разузнаване за 2013 г. Засечени са съмнителни парични операции към бежанци от Сирия, Иран и Афганистан, пише вестник „Сега".

Към имигранти в България с хуманитарен статут са били правени едновременно десетки парични преводи от различни страни, като получателят е един и същ.

Предполага се, че става дума за плащания по т.нар. схема "хавала", чрез която се финансира и терористична дейност, тъй като е трудно да бъде проследена от държавни органи.

В доклада обаче липсва конкретика и не става ясно нито колко са случаите, нито дали има имигрант, уличен в терористична дейност, или в участие в схема за пране на пари. Финансовото разузнаване посочва, че то няма полицейски и разследващи функции, затова не разполага с данни за резултатите от последвалите разследвания.

През изминалата година институцията е изпратила 226 сигнала до МВР, 12 до прокуратурата и 298 до други структури на ДАНС за над 1.666 млрд. евро.

За цялата минала година в ДАНС са били получени сигнали за 2233 съмнителни операции за над 2.5 млрд. евро. Финансовият министър е спрял 18 от тях за 1.582 млн. евро.

"Прави впечатление, че обикновено в един ден се получават множество преводи от лица от различни локации", пише в доклада. Един от описаните случаи от края на 2013 г. показва, че в рамките на месец мъж и жена от Афганистан получили над 180 превода. Парите били изпратени от 15 държави чрез различни офиси на системите за бързи парични преводи. Според финансовото разузнаване системите за парични трансфери се използват все по-често от лица в ограничителните списъци на ЕС и американската служба по санкциите OFAC.

Засечените преводи към бежанците са новост в наблюдаваните схеми на пране и финансиране на терористична дейност.

Според доклада на ДАНС в България все още най-много се перат пари, придобити от престъпления срещу бюджета. За изпирането им се използват дружества както в ЕС, така и в офшорни зони. От финансовото разузнаване отбелязват, че в прилаганите схеми много добре се преценява ликвидността на активите, в които се инвестира, за да се легализират парите. Посочва се и че измамниците стават все по-добре образовани и подготвени. Продължават да се наблюдават схемите, при които се правят множество трансакции с мотив "връщане на заем".

Все по-голяма част от "мръсните" пари идват и от кражби чрез хакерски атаки, измами с чекове и банкови измами. Ако в края на 2012 г. максималният трансфер на сума, открадната чрез хакерска атака, е бил 5000 евро, в началото на 2013 г. са засечени трансфери, като само единият е бил за няколко стотици хиляди евро.

Oще: бежанци  данс  пари  парични преводи  пране на пари  преводи  схема хавала  финансово разузнаване  хавала 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани