НСИ преброи София | webcafe.bg
newscafe

София расте, България се топи

Webcafe.bg
15.04.2010, 16:00 (обновена 15.04.2010, 16:40)
градинка

Снимка: © БГНЕС

София 2010 - кучета, пенсионери, деца

В края на 2009-а населението на София е 1,249 млн. души, което означава, че 1/6 от българските граждани живеят в столицата, съобщи днес националната статистика. По неофициални данни обаче в най-големия български град на практика живеят близо 2 милиона души, тъй като тук безработицата е близо два пъти по-ниска от средната за страната, а и се намират най-голям брой ВУЗ-ове.

Затова и Столичната община е поискала в националното преброяване, което е насрочено за март догодина, да се включи и допълнителен въпросник за приходящите в столицата граждани. В момента никой не може да даде конкретни данни какъв е пътникопотокът към София и свързаното с това натоварване на пътищата.

През 2025-а населението на област София-град ще достигне 1,277 млн. души, или с 2% повече спрямо края на 2009-а, показвата демографска прогноза на НСИ. Според статистиката тази  година ще е пикова в нарастването на населението на областта.

През 2020 г. населението ще бъде 1,275 млн. души, каквото ще бъде и в края на прогнозирания период - 2030 г.

В края на 2009г. в София се регистрира механичен прираст от 2 508 души.

От данните на НСИ стана още ясно, че най-много хора идват в столицата от областите Плевен, Благоевград, Враца, Велико Търново и Пловдив. През 2009г. най-голям брой на изселвания на софиянци има към областите Софийска, Перник и Бургас.

Статистиците отчитат, че както в цялата страна, така и в столицата, населението остарява. Това се изразява в непрекъснатото повишаване на средната възраст на населението. Мъжете в София (38,6г. е средната им възраст ) са по-малко от жените (42,2г.- средна възраст).

В последните години се наблюдава намаляване на относителния дял на младите генерации, тоест групата на 10-14-годишните. От НСИ обясниха, че това е следствие от ниската раждаемост на 90-те години на миналия век.

През 2009г. за първи път от 18 години ражданията в София са повече от смъртните случаи. Това е един изключително добър факт, коментираха статистиците.

 

Oще: население  преброяване  софия  статистика 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.02.2010, 14:28

1 Stanka | 16.04.201008:21

София ако изобщо "расте",като се прави това внушение,отдавам на изсипването на цигани от страната,което удобрявам! Не може да тормозят само хората от страната! Нашите деца българчета,заминаха в чужбина от безработица ! А се дава работа на ТУРСКИ фирми да правят метрото и магистрала Тракия Удивителна Въпрос И турските фирми усвояват европейските пари,имат работа,плащат на малкото работещи при тях българи половин заплата по-малко в сравнение с работещите турци !!! КЪДЕ СТЕ ИНСПЕКТОРИ ПО ТРУДА Въпрос Чакате българските работници да ви се оплачат ли !? Ще ги уволнят веднага Удивителна Турската фирма,която прави метрото,не се съобразява с археологическите находки под София ! Всичко ще унищожат...,както са правили това 5века! Не го разбирам това! ЗАЩО ТУРСКИ ФИРМИ ТРЯБВА ДА СЕ НАЕМАТ,А БЪЛГАРСКИТЕ ДА ФАЛИРАТ Въпрос Удивителна Хайде обяснете ми господин премиер! Г-да журналисти,а вие ЗАЩО не го попитате Въпрос Гледам Христо Бисеров,как си върти златния пръстен пред Лора Крумова и защитава Ахмед Доган,че видите ли Доган бил чист,а го клеветели...Като че ли не ставаше всичко пред очите ни тези 20 г Въпрос ЗАЩО ДОГАН Е БОГАТ,А НАРОДА БЕДЕН ??? НАЛИ БЕШЕ "ГОЛЯМ" ПОЛИТИК? Това ли му е голямото да краде и да праща онова леке Христо Бисеров да го оправдава ?! Защо един път не е излязъл пред електронните медии сам да се защити??? Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани