3 месеца гратисен период, ако не си си платил тока | webcafe.bg
newscafe

3 месеца гратисен период, ако не си си платил тока

Webcafe.bg
20.08.2011, 10:32 (обновена 20.08.2011, 10:39)
крушки

Подобен закон обаче развързва ръцете на абонатите на дружествата да спрат да си плащат навреме сметките. Затова депутатите обмислят и възможността те все пак да могат да дават длъжниците на съд незабавно. Нищо, че по новия закон имат три месеца ембарго да дърпат шалтера

По-голям гратисен период ще имат пропусналите да си платят тока навреме. От следващата година електроразпределителните дружества няма да спират тока на домакинства за срок до три месеца. Това предвижда директива на Брюксел, която предстои да бъде приета и като част от българското законодателство, съобщи bTV.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов казва пред медията, че разпоредбата трябва да се приложи в България най-късно до пролетта на следващата година. От репортажа се разбира, че облекчението се отнася  най-вече за социално слаби. "В тези уязвими групи трябва да влязат хората, които по евродиректива се наричат "енергийно бедни", но и съответно хората с неизяснен статут. Например, онези които са си пуснали жалби, че сметките им са надписани с пъти", коментира Николов пред телевизията.

Подобен закон обаче развързва ръцете на абонатите на дружествата да спрат да си плащат навреме сметките. Затова депутатите обмислят и възможността те все пак да могат да дават длъжниците на съд незабавно. Нищо, че по новия закон имат три месеца ембарго да дърпат шалтера.

"Ще коментираме темата едва след като видим конкретните предложения в закона. Принципната ни позиция е, че законът трябва да защитава коректните и добросъвестните клиенти, които си плащат сметките навреме, а не онези, които не искат да си плащат въобще", заяви Андрей Велчев. 

С промени в енергийния закон от догодина Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще се превърне и в извънсъдебен арбитър. Към комисията ще заработи институцията енергиен омбудсман, информира телевизията.

На първо време Комисията за енергийно и водно регулиране ще е арбитър само по спорове за сметки за ток, но идеята е след време да разтовари и съдилищата ни от огромния брой дела, които топлофикациите водят срещу некоректните си абонати.

С въвеждането на енергийния омбудсман споровете между монополистите и абонатите ще се решават много по-бързо, отколкото сега в съда. Отделно така ще спестим от хонорари за адвокати и съдебни държавни такси.

Oще: брюксел  гратисен период  директива  ток  шалтер 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани