БСП тика туристи в музеите със закон | webcafe.bg
newscafe

БСП иска и малко култура в офертите за почивка

Webcafe.bg
13.01.2014, 11:14 (обновена 13.01.2014, 15:57)
лувър бг

Снимка: © Явор Николов

Ако поредната новаторска идея от соцдепутата Татяна Буруджиева се приеме, значи ще има и задължително посещение на "българския Лувър"

Туристическите фирми задължително да предлагат посещение в музей на клиентите - такава е поредната идея на червения депутат Татяна Буруджиева, съобщи в. 24 часа.

След като поиска всяка медия задължително да декларира източниците си на информация, пияните пешеходци да се глобяват, а пътищата да бъдат свободни от опасните за движението колоездачи, Буруджиева погледна към туристическите пакети за почивка у нас.

"Подобна промяна не ангажира туроператорите с нищо друго, освен с това да предлагат на хората да се записват на подобни екскурзии срещу допълнително заплащане, както се прави по цял свят", обясни тя.

Депутатът от левицата уточни, че идеите й за развитие на културно-историческия туризъм са обсъдени с представители на бранша и с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Очаква се готовите поправки в Закона за туризма да бъдат внесени в парламента още тази седмица.

"Много говорим за културно-историческото си наследство и това, че България трябва да се гордее с него и да го популяризира, но на практика не се правят стъпки за опознаването му", коментира Татаня Буруджиева.

Друга нейна идея е да се направи специална стратегия за реклама на България в страните от бившия соцблок, тъй като в Полша, Унгария и Чехия "много хора пазят добри спомени за летувания у нас". „Защо да не привлечем децата им, които днес са платежоспособни?", аргументира се тя.

Буруджиева има и трета идея - да се определят рекламни символи на България от типа на Айфеловата кула в Париж или пикаещото момченце в Брюксел. "Трябва да има 4-5 неща за страната, с които да се направи бизнес - туристът задължително да ги посети и да иска да си купи сувенири", смята Буруджиева. Като примери дава "Мадарския конник, казанлъшката роза, нещо от Велико Търново, нещо знаково от тракийското ни злато".

Oще: бизнес  бсп  закон  музеи  народно събрание  татяна буруджиева  туризъм 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 13.01.201417:16

Сега на дупедатите им остава само да кажат какво е "музей" - и да дадат в закона, задължаващ туроператорите препратка към другия, в който е изяснено това понятие, или още по-добре направо законно гласуван /зада не опираме до подзаконови актове/ списък със "задължителните" музеи, допълнен от такъв на "свободно избираемите" /нали трябва да има право на избор все пак - да покажем че сме демократи/.
Трябва да се изясни също и въпроса дали и частни музеи ще могат да влизат в този списък - щото ако не влизат, това ще си е неравнопоставеност, но пък ако влизат - всички ли ще влизат, или само някой, щото ако са само някой ще си имаме проблеми с Еуропата заради правилата за конкуренцията...
Очертава се да настане едно голямо задължително ходене по музеи - и доста работа за още държавни чиновници. Въобще ако има нещо, в което социалистическото правителство да бележи безспорни успехи, това е увеличаването на заетостта - може и да не се произвежда нищо полезно в резултат на тази заетост, но все пак си е заетост, нали така... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

2 lele male | 13.01.201414:13

...„много хора пазят добри спомени за летувания у нас"...
Не разваляйте спомените на ората, бре!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 13.01.201412:12

Мисля, че не само, че трябва да има такива символи, но и те трябва да бъдат направени задължителни - със закон. И трябва туристите, също със закон, да бъдат задължени да си купят поне един от тези символи като сувенир; особено чуждестранните туристи - ако не си купят - да бъдат бити с пръчки по петите. Да, и разбира се да има главна дирекция към министерството на туризма, която да следи за спазването на този закон.

А на Буруджиева трябва да и се издигне паметник, на който да е изобразена с крила, а на постамента да пише "Ако някой неща можеха да летят..."
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани