Кокимото готов да отложи изложбата си във Варна | webcafe.bg
newscafe

Кокимото готов да отложи изложбата си във Варна

Webcafe.bg
03.04.2014, 10:58 (обновена 03.04.2014, 12:46)
кокимото

Изложбата на Калоян Илиев - Кокимото трябваше да бъде открита на 5 април

Църквата спечели в конфликта с художника Калоян Илиев - Кокимото за изложбата му "Еротична нотка в колелата на християнската машина", която трябваше да бъде открита на 5 април, но беше порицана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Художникът е склонен да направи изложбата си след няколко дни от уважение към мнението на митрополита. Това каза Калоян Илиев в студиото на БНТ 2. Междувременно стана ясно, че до петък вечер община Варна ще вземе становище по скандала с изложбата , която по програма трябва да бъде открита в събота в Градската художествена галерия на Варна.

Спорът около паната на Кокимото започна във вторник вечер, когато общината е поискала изложбата да не се състои след писмо от митрополит Йоан тя да бъде спряна заради съвпадането й с Великите пости и отбелязването на девет месеца от кончината на митрополит Кирил.

Община Варна не забранява, не цензурира свободната творческа изява на артистите, заяви в студиото на БНТ 2 Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура и духовно развитие". Екип от специалисти в сферата на културата, изкуството и религията, сред които богословът и философ Калин Янакиев, ще помогне на общината да вземе решение.

Йовчева уточни, че изложбата не е сваляна, защото все още не е била подредена и Градската художествена галерия не може да даде естетическа оценка на произведенията от изложбата на Кокимото.

„Аз разбирам, че вие сте млад творец, който желае да стане известен и е онеправдан по мнението на един духовник, ако и той да е митрополит или не", заяви митрополит Йоан. Той е разгледал паната на Кокимото през 2010 г., когато са били изложени в София. По думите му изобразяването лика на Бог върху гърба на свиня, или добавянето на изплезени езици на стари български духовници, може да се търси провокативност, но трябва да бъде зададен и въпросът как тази провокативност засяга църквата.

„Не мога да мълча в такива моменти и да не изразя позицията си", заяви митрополит Йоан. Той подчерта, че изразява мнението си като свободен човек.

Кокимото коментира, че разбира тревогата на митрополита, но като артист също се чувства разтревожен, защото правата му на свободно изразяване се нарушават в днешното демократично общество.

Той се съгласи и да изличи образите на духовниците от колажите с изплезените езици, и ще ги изложи по този начин като знак, че нещо не е наред и трябва да го поправим. „Всяко светско събитие се разграничава от църковния календар", подчерта художникът.

Образите от колажите му са на артисти от цял свят, които е събрал, за да покаже липсата на морални и духовни ценности в днешно време. Според него съвременното изкуство трябва да бъде социално и политически ангажирано.

Кокимото подчерта, че не е искал да става известен с подобна пиар кампания. „Чрез моите работи ще скъся дистанцията между Вас, като проповядващ, мен - като вярващ и всички хора, които са изгубили пътя си", каза Кокимото.

Oще: варна  изкуство  изложба  калиян илиев - кокимото  кокимото  митрополит йоан  религия  църква 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.