Без маршируване в часовете по военно обучение | webcafe.bg
newscafe

Без набиване на крак в часовете по военно обучение

Webcafe.bg, по "24 часа" и Dir.bg
14.10.2013, 12:40 (обновена 14.10.2013, 13:05)
войници

Снимка: © Getty Images

МО реши да рекламира армията чрез уроците за военно обучение

Учениците от 9-и и 10-и клас няма да маршируват по време на задължителната военна подготовка - не е сред 10-те планирани теми, съобщават от Министерството на отбраната пред "24 часа".

В обучението не е предвидено и боравене с калашник, тъй като на непълнолетните (до 18 г.) не може да се дава оръжие. До 1989 г. всички ученици, завършващи 10-ти клас, провеждаха двуседмичен лагер по военно обучение в специализирани бази, където боравенето с калашник беше една от дисциплините.

Военната подготовка на над 120 000 ученици стартира на 1 декември тази година, както обяви военният министър Ангел Найденов, и ще се изучава по 5 учебни часа годишно.

Въвеждането й бе гласувано от депутатите по инициатива на ГЕРБ миналия февруари с промяна в Закона за резерва на въоръжените сили на България. Предвижда се да се въведе 90 часа военно обучение и във висшите учебни заведения.

Деветокласниците ще учат как да оцеляват при кризи

За 9-и клас се набляга на знания, свързани с оцеляване при терористични актове, задължения по отбраната на страната, спасителни и евакуационни дейности, оказване помощ на населението при кризи от военен характер.

В 10-и клас темите са: история и настояще на въоръжените сили, въоръжение и екипировка на военнослужещите, мисии и задачи на армията, военна служба и служба в резерва, както и цели и задачи на резерва на Българската армия.

Заниманията, които ще са в час на класния ръководител, ще се провеждат от офицери и сержанти от армията или от цивилни служители от военните окръжия. Те ще бъдат наети на граждански договори от училищата, а преди това от 1 ноември ще тръгнат на обучение във Военната академия "Г. С. Раковски". Разходите са за сметка на МО. На лекторите се плащат само командировъчни.

Ето някои от съветите, видни от презентациите на всичките 10 урока - по пет в 9-и и в 10-и клас, които са качени на сайта на Централно Военно окръжие. Те са подготвени от преподаватели от Военната академия и Военния университет "Васил Левски".

- Учениците непрекъснато да сменят личния си режим.

- Да установят проста сигнална система за опасност, която да споделят само с близки и приятели.

- Да избягват честото минаване пред прозорци и застояването на балконите.

- Унищожавайте лично всички пликове от писма.

- Не позволявайте вашият боклук да стане извор на информация.

- Не влизайте в кола, преди да сте я огледали отвсякъде, дори отдолу.

- Не използвайте една и съща спирка на автобуса.

- Не дръжте ръце в джобовете си и избягвайте едри хора и хора с много багаж.

- Ако непознат ви задържи вратата на асансьора, кажете, че живеете на втория етаж, и не се качвайте.

- Не изпъквайте. Избягвайте публичността. Не харчете големи суми пари!

- Бъдете нащрек за необяснимото отсъствие на местни граждани като ранно предупреждение за възможни терористични действия.

Определението за терористичен акт: "Терористичният акт е вид извънредно произшествие, криза, която се характеризира с внезапност, неопределеност, сложност за вземане на решение, често със значителни загуби и стресово състояние на хората".

От урока става ясно, че младежите трябва да са много подозрителни - например да са нащрек за необяснимото отсъствие на граждани като "ранно предупреждение за възможни терористични действия". Препоръчва се пътуване в група, да не се вземат стопаджии.  

Ако бъдат взети за заложници, учениците трябва да следват заповедите на похителите, а когато ги пуснат - да не дават изявления пред медиите.

Включени са и указания за откриване на боеприпаси. 

Останалите 4 урока са за задължения на гражданите по отбраната на страната, каква е критичната инфраструктура, спасителни и евакуационни дейности, оказване на помощ на населението при военни кризи. 

В някои от уроците за 10 клас, където се учи и за самата военна служба например, насред описанието на автомат "Калашников", има снимка на три жени в униформи, две от които позират с оръжието, а трета е готова за бой с усмивка, отбелязва Dir.bg.

На доста места има забавни рисунки, а в урока за обучение на новоприетите войници има зайче с розова панделка и великденско яйце.

Oще: ангел найденов  военна академия  военно обучение  военно окръжие  стрелба  уроци 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани