МВФ: 5.3 на сто инфлация в края на 2011 г. и 3% ръст на икономиката за България | webcafe.bg
newscafe

МВФ предвижда 5.3 на сто инфлация в края на годината

Webcafe.bg
18.05.2011, 13:08 (обновена 18.05.2011, 15:40)
Петрол, бензин, газ, дизел

Снимка: © Getty Images

Инфлацията, най-вече поскъпването на храните и горивата, ще създават най-сериозен риск след финансовата криза, според Бас Бакер от МВФ

Инфлацията в България в края на 2011 година ще достигне 5.3 на сто. Това се казва в доклада на Международния валутен фонд (МВФ) за възстановяването на Европа. Средногодишната инфлация у нас ще бъде 4.8 процента, което ще окаже сериозно влияние върху цените на храните и горивата.

Растеж от 3% на икономиката ни в края на годината и с 3.5% в края на 2012 г. прогнозират експертите от Международния валутен фонд. Прогнозите са записани в общия доклад за Европа, като подробностите ще бъдат дадени в края на седмицата, когато приключва пролетната мисия на фонда у нас. За страни като нашата основен проблем остава безработицата, сочи още докладът.

Според националната статистика тя се крепи малко под 10 на сто, а според Европейската статистическа служба (Евростат) - е малко над 10 на сто.

Експертите препоръчват още стъпки за намаляване на дефицита и създаване на бюджетни буфери. За цяла Европа прогнозните са за ръст на брутния вътрешен продукт от 1.8% тази година и 2.1% през 2012 г. Инфлацията в средногодишен план ще бъде 2.7% през 2011 г. и 1.9% през 2012 г. за цяла Европа.

Според ръководителя на екипа Бас Бакер като цяло прогнозите за Европа и развиващите се страни са оптимистични, но все още остават много проблеми за решаване. Мисия на фона работи в Гърция, за да не позволи разрастването на кризата, допълни Бакер.

Поуките от кризата са, че при висок растеж и натрупване на излишъци не бива да се правят големи харчове, а да се създават буфери. Освен това стабилността на банковите системи са от изключително голяма важност, защото ако се разклатят те, това дестабилизира цяла държава. 

Инфлацията, най-вече поскъпването на храните и горивата, ще създават най-сериозен риск след финансовата криза, според Бас Бакер от МВФ.

Възстановяването на икономиката в страните от Югоизточна Европа се забавя, посочи Бакер, и обясни, че според него това се дължи на факта, че и финансовата криза удари региона по-късно.

Oще: 2011  безработица  българия  икономика  инфлация  мвф  растеж 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани