МВФ: 5.3 на сто инфлация в края на 2011 г. и 3% ръст на икономиката за България | webcafe.bg
newscafe

МВФ предвижда 5.3 на сто инфлация в края на годината

Webcafe.bg
18.05.2011, 13:08 (обновена 18.05.2011, 15:40)
Петрол, бензин, газ, дизел

Снимка: © Getty Images

Инфлацията, най-вече поскъпването на храните и горивата, ще създават най-сериозен риск след финансовата криза, според Бас Бакер от МВФ

Инфлацията в България в края на 2011 година ще достигне 5.3 на сто. Това се казва в доклада на Международния валутен фонд (МВФ) за възстановяването на Европа. Средногодишната инфлация у нас ще бъде 4.8 процента, което ще окаже сериозно влияние върху цените на храните и горивата.

Растеж от 3% на икономиката ни в края на годината и с 3.5% в края на 2012 г. прогнозират експертите от Международния валутен фонд. Прогнозите са записани в общия доклад за Европа, като подробностите ще бъдат дадени в края на седмицата, когато приключва пролетната мисия на фонда у нас. За страни като нашата основен проблем остава безработицата, сочи още докладът.

Според националната статистика тя се крепи малко под 10 на сто, а според Европейската статистическа служба (Евростат) - е малко над 10 на сто.

Експертите препоръчват още стъпки за намаляване на дефицита и създаване на бюджетни буфери. За цяла Европа прогнозните са за ръст на брутния вътрешен продукт от 1.8% тази година и 2.1% през 2012 г. Инфлацията в средногодишен план ще бъде 2.7% през 2011 г. и 1.9% през 2012 г. за цяла Европа.

Според ръководителя на екипа Бас Бакер като цяло прогнозите за Европа и развиващите се страни са оптимистични, но все още остават много проблеми за решаване. Мисия на фона работи в Гърция, за да не позволи разрастването на кризата, допълни Бакер.

Поуките от кризата са, че при висок растеж и натрупване на излишъци не бива да се правят големи харчове, а да се създават буфери. Освен това стабилността на банковите системи са от изключително голяма важност, защото ако се разклатят те, това дестабилизира цяла държава. 

Инфлацията, най-вече поскъпването на храните и горивата, ще създават най-сериозен риск след финансовата криза, според Бас Бакер от МВФ.

Възстановяването на икономиката в страните от Югоизточна Европа се забавя, посочи Бакер, и обясни, че според него това се дължи на факта, че и финансовата криза удари региона по-късно.

Oще: 2011  безработица  българия  икономика  инфлация  мвф  растеж 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани