Районните кметове ще се назначават, българите в чужбина без глас на местните избори | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ отряза БСП и десните от кметове в София, Пловдив и Варна

Webcafe.bg
14.12.2010, 11:15 (обновена 14.12.2010, 16:09)
Искра Фидосова

Снимка: © БГНЕС

В спора за районните кметове председателят на комисията за Изборния кодекс Искра Фидосова обвини социалистите в лицемерие. Защо не дадохте бюджети на районните кметове, запита тя

Районните кметове в София, Пловдив и Варна, които досега се избираха пряко, вече ще се назначават от общинските съвети, гласят приети от ГЕРБ и "Атака" текстове от Изборния кодекс. Второто четене на кодекса продължава и днес в парламента. Това отряза БСП и Синята коалиция от потенциални кметски места в големите градове и от възможност за предизборни договорки. Сега и социалисти, и десни имат свои районни кметове в най-големите български градове.

А българите в чужбина са отрязани от право на глас за местните избори заради въведения принцип на уседналост, който изисква избирателите да са живели по настоящ адрес в страната 12 месеца преди изборите, за да имат правото да гласуват на вота. Този срок обаче ще важи след изборите догодина, за които се запазва досегашното изискване за 10 месеца уседналост.

Текстът се отнася главно до избиратели на ДПС, които живеят в съседна Турция. Те обаче имаха възможност да се регистрират и така да спазят новите критерии.

Депутатите отхвърлиха предложението на "Атака" срокът от 12 месеца да се удължи на 18. Не беше одобрено и предложението на ДПС изискването за уседналост да отпадне, тъй като нарушавало гарантирано от Конституцията право всички, навършили 18 години, без определени групи, да могат да избират държавни и местни органи на властта.

Според Янко Янков от ДПС гражданите, идващи отвън да гласуват в определени населени места, са не повече от 5% от избирателите, живеещи там. Четин Казак добави от ДПС заяви пък, че според Венецианската комисия изискването за уседналост не може да надхвърля 6 месеца.

"Заради определена група български граждани, лишавате всички останали, живеещи в чужбина, да гласуват", обърна се той към ГЕРБ и "Атака". Според депутата по-правилно е, ако се предвиди възможност тези, които плащат данъци в съответната община, независимо къде живеят, да могат да дадат гласа си на общинския вот.

Павел Шопов  от"Атака" смята, че "уседналост" трябва да бъде въведена и за президентските, парламентарните и евроизборите, но предложението на националистите за 18-месечна уседналост беше отхвърлено.

Кандидат-кмет - само ако е живял поне една година в общината 

За кмет вече ще може да се кандидатира само този, който през последната година е живял в съответното населено място. Изискването обаче няма да важи за вота догодина, защото в преходните разпоредби на Изборния кодекс е записано, че на местните избори през 2011 г. изисването за уседналост на кандидатите ще е само 6 месеца.

Социалистите пък се обявиха срещу това, че успешни кадри на ГЕРБ няма да могат да се кандидатират за кметове по въведените разпоредби. "...Хората, които сте сложили по най-височките етажи да представляват България, и г-жа Кристалина Георгиева, и Симеон Дянков, не могат да бъдат избирани и кандидатирани за общински и селски кмет", обяви Михаил Миков от БСП.

Изборите вече ще се провеждат само в неделя.

Най-дълго и ожесточено народните представители спориха относно районните кметове и в крайна сметка отмениха досегашната разпоредба - въпреки съпротивата на БСП, ДПС и Синята коалиция. Районните кметове в София, Варна и Пловдив вече няма да се избират, а ще се назначават от общинските съвети.

Oще: атака  бсп  вот  герб  дпс  избиратели  изборен кодекс  избори  районни кметове  уседналост 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани