Ин витрото разрешено до 51 години | webcafe.bg
newscafe

Ин витрото разрешено до 51 години

Webcafe.bg
09.05.2011, 15:51 (обновена 09.05.2011, 16:15)
бременна

Възрастта за ин витро процедури у нас се увеличава до настъпване на менопауза

Възрастта, до която жените имат право на ин витро процедури, се увеличава до 51 години, стана ясно от съобщение на Министерството на здравеопазването (МЗ). Държавата обаче няма да плаща за опитите на жени, преминали 43 години.

Това се предвижда в проекта за изменение на Наредба 28. Той ще бъде изпратен за обнародване в Държавен вестник, след като изтече 14-дневният срок за обсъждане.

Досега жените у нас имаха право на ин витро процедури до навършване на 43 години. С проекта тази възраст се увеличава до настъпването на менопауза. Процедурите след 43 години обаче няма да се финансират с държавни средства от Фонд "Асистирана репродукция". Причината е, че с напредването на възрастта рязко намаляват шансовете за забременяване и така обществените средства не могат да бъдат максимално ефективно изразходвани, казват от МЗ.

С промените в наредбата за първи път се въвежда възрастова граница от 51 години за забременяване с донорски яйцеклетки. В момента подобно ограничение няма и това създава рискове за раждането и отглеждането на едно дете от родители в прекалено напреднала възраст.

С проекта се въвеждат и редица технически изисквания, на които трябва да отговарят центровете и лабораториите за асистирана репродукция. Целта е да се гарантира максимално безопасността и ефикасността на процедурите за пациентите, поясняват от здравното министерство.

Oще: асистирана репродукция  деца  жени  ин витро  менопауза  мз  опити  фонд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.