Изгониха Анджелина Джоли от Босна | webcafe.bg
newscafe

Изгониха Анджелина Джоли от Босна

Webcafe.bg
20.11.2010, 20:36 (обновена 22.11.2010, 08:21)
анджелина

Снимка: © Getty Images

Протестиращите: "Ако се срещнете с Анджелина Джоли, запитайте я дали тя би се влюбила в своя изнасилвач..."

Анджелина Джоли напусна окончателно Босна и Херцеговина, изпъдена от местните власти заради слухове относно сцена от филма, който тя започна да снима в страната, съобщава "Дейли телеграф".

Смята се, че историята на дебютния като режисьор за Анджелина филм донякъде е свързана с любовните изживявания на мюсюлманка - жертва на известните лагери за изнасилвания по време на войната през 1992-1995 г. - и нейният насилник.

Актрисата обаче е решила да премести по-голямата част от снимките в Унгария след протестите на жени, претърпели сексуално насилие по време на военния конфликт. Две асоциации на жертви от войната обвиниха Джоли в "изкривяване на историческата истина за престъпните изнасилвания на босненски жени" от сръбските сили заради преиначеното представяне на сцената.

От своя страна актрисата и екипът й отрекоха филмът да съдържа подобни сцени. Въпреки това под натиска на населението босненските власти са оттеглили разрешението си за заснемането на филма в страната.

Филмът провокира разпален скандал кой има правото да интерпретира един от най-мрачните епизоди на конфликта - и как. Споровете дори са разделили групите, които говорят от името на оцелелите след изнасилвания.

Мъглявият слух - че Джоли смята да представи любовна връзка между сръбски изнасилвач и мюсюлманската му жертва - се превърна в дебат за политическото и социално влияние на групите на жертвите от войната във все още изпълненото с проблеми общество.

В резултат на това министърът на културата на страната Гаврило Граховац оттегли разрешението си Джоли да снима.

Сред противниците на филма на Джоли е Бакира Хасечич - жертва на изнасилване и ръководител на Асоциацията на жените, пострадали във войната. Нейното мнение - по думите на критиците на Хасечич - има прекомерно влияние в босненската политика. Тя твърди, че каквото и да е представяне на връзка между сръбски изнасилвач и жертвата му би било оскърбително.

Бакира признава, че те са смятали да заснемат собствен филм, за да разкажат "истинските истории", но не са могли да си осигурят финансиране. В един момент тя насърчава другите жени да говорят, така че в публичното пространство се появяват въпроси като: "Ако се срещнете с Анджелина Джоли, запитайте я дали тя би се влюбила в своя изнасилвач."

Не всички жертви на изнасилване обаче бяха против Анджелина. "Не смятам, че тя иска да засегне жертвите от войната", казва Ениса Салчинович, която е била изнасилена в лагер във Фока и която се отделя от организацията на Бакира през 2006 г., ставайки ръководител на женската секция на Асоциацията на жертвите на концентрационни лагери. "Нито културният министър, който първо оттегля разрешението за снимки, нито Хасечич са виждали сценария, преди да организират протестите си.", допълва тя.

Изгонването на Джоли обаче силно възпламени членовете на малката, но жизнена филмова индустрия на Босна - сред които е и Ненад Диждаревич, режисьор и декан на Филмовата академия в Сараево, чийто филм "Неудобна възраст" дебютира в Сараево през 1994 г., насред обсадата. Той настоява, че филмите, занимаващи се с "проблематични теми" са "най-интересни".

"Това, което се случи, е престъпление срещу Босна и Херцеговина и нейната филмова индустрия", казва Диждаревич. Той е един от първите, излезли на телевизионния екран - по негови думи, по собствено настояване - да защитят филмовия проект. "Срамувам се от това, което се случи, и от потенциалните щети, които то е нанесло на снимането на филми тук."

Oще: анджелина джоли  босна и херцеговина  режисьор  филм  филмова индустрия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.02.2012, 15:25

4 the Rabbid | 18.02.201215:37

лол представяте ли си Джоли с престилка в кухнята? а, не не не!! луд!?!?! Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.05.2011, 19:25

3 Omnia? | 26.12.201113:12

Антон, коя ти би шута? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2010, 13:29

2 nestinara | 22.11.201013:45

Разправят, че Балканите били "буре с барут"!
Нищо подобно. Балканите са центъра на световната простащина и невежество!
Озверели индивиди, които нито със себе си се разбират, нито със съседите си!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

1 Anton Andonov | 22.11.201005:14

Amи да ви кажа честно не само, че ще я изгоня ами ще и забраня и да идва. Не знам тази жена, определено не е наред. От ексцентризъм, себелюбие и внушено поведение, че може да спаси света, като си осиновява деца от целия свят, като най-вероятно затова са я изгонили оттам, понеже сигурно е искала пореден екземпляр от балканите, друго не знам какво да си мисля за тази жена. Брат Пит плаща огромна цена, да не говорим за тежестта върху отслабналите му плещи. Та човека си е купил мотор, за да може да пали по-бързо и да потегля, докато Анджелина излиза бясна след него с престилка от кухнята, гонейки го с нож, тиган, дървена лъжица или кактус. Анджелина е от тези жени които са като мултифункционалните уреди, уж. Деца, кариера, семейство, просто образец за незадоволеното женско его и амбиция. Едно нещо не мога да разбера, защо мъжете са по стабилни и уравновесени и винаги знаят какво искат? А де, кой ще ми отговори?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани