Бизнесът за седми път поиска данъчна амнистия като АнтиКриза | webcafe.bg
newscafe

Бизнесът си иска данъчна амнистия и данък off-shore като АнтиКриза

Webcafe.bg
22.04.2010, 15:01 (обновена 23.04.2010, 11:27)
Силвио Берлускони и Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

В резултат на поредната данъчна амнистия, предложена от премиера Силвио Берлускони, Италия прибра около 4 млрд. евро данъци, платени за укрити 95 млрд. евро. Премиерът Борисов обаче е противник на идеята - поне засега...

Поне за седми път откакто се говори за антикризисни мерки, бизнесът е поискал данъчната амнистия като мярка, която да го облекчи в условията на криза.

Това е било заявено на консултативния съвет с представители на браншовите организации, НАП и Министерството на финансите. 

Според бизнеса данъчната амнистия трябва да обхване недекларираните доходи от законни дейности, като е било предложени да се въведе облагане с данък при източника на всички преводи към офшорни зони.

Т.е. преди да изпратят парите в "данъчния рай", компаниите да си платят 10% данък в България. Във Франция и Испания тези преводи се облагат с 25% данък, но ако такъв се наложи тук, няма да има никакъв ефект от мярката.

До 5 май браншовите организации ще подготвят прогнозни данни за приходите си до края на годината и съответно за данъците и осигуровките, които очакват.

Въпросът за данъчната амнистия, който периодично се повдига в България от 2001-а насам, остана отворен, както и този с новата схема за изплащане на болничните, срещу която роптаят синдикатите. 

На съвещание днес е постигнато съгласие срокът за използване на старите отпуски да се удължи до края на 2011-а, вместо до края на тази, както беше предварителното намерение.

За болничните обаче няма яснота. Единият вариант е някой от първите три дни от болничните да не се плаща, а другите два да се плащат 80% от работодателя, след което от четвъртия ден нататък да поеме вече Националният осигурителен институт (НОИ).

Вторият вариант е трите първи дни да се поемат от работодателя, но плащането да е 50% от заплатата.

Няма постигнато разбирателство кой от трите дни да е платен от работника - първият или последният.

Шефката на НОИ Христина Митрева мотивира искането за промяна на схемата с аргумента, че близо 25% от изплатените от НОИ болнични са злоупотреби.

Според вицепрезидента на КНСБ Николай Ненков обаче едва ли са повече от 5-10%.

"Тя (Митрева - бел.р.) гледа по ръста на болничните спрямо съответен период на предходната година, обаче има много фактори - грипни вируси и т.н., не може едно към едно да се направи такъв извод", каза Ненков по БНТ днес.

По думите му синдикатите няма да приемат такъв "привидно хуманен вариант", който обаче ощетява работника.

Председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев предлага регистър на болничните и регистър на размера им.

Oще: антикризисни мерки  болнични  данъчна амнистия  отпуски  работодатели  синдикати 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.