148 млн. лева от ЕС за апаратура за лечение на рака | webcafe.bg
newscafe

148 млн. лева от ЕС за апаратура за лечение на рака

Webcafe.bg, по БНР
15.08.2012, 12:34 (обновена 16.08.2012, 13:28)
Десислава Атанасова

Снимка: © Sofia photo agency

По програмата ще бъдат осигурени 4 линейни ускорителя, съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова

Започва модернизирането на лечебните заведения с европейски пари. В Министерството на здравеопазването бяха подписани първите договори за изграждането на модерни лъчетерапевтични центрове в Националната онкологична болница в София, Александровска болница и в болницата "Света Марина" във Варна, предаде БНР.

Ще бъдат доставени 4 линейни ускорителя - съответно по два в Специализираната болница по онкологични заболявания в София и в "Св. Марина" - Варна. Проектите и цялата програма са на стойност 148 млн. лева.

Недостатъчният брой апарати за лъчелечение в страната е причина да се формират дълги листи на чакащи пациенти. В страните с добре развито лъчелечение нормата изисква един линеен ускорител да покрива нуждите на най-много 280 000 души. В България към момента работят само 5 линейни ускорителя за население от 7.35 милиона души. Резултатът е липсата на своевременно лечение за около 8000 болни годишно при общо нуждаещи се 21 000 души, показаха проучвания на Комисията за защита от дискриминация в края на 2011 г.

Здравният министър Десислава Атанасова коментира пред "Хоризонт", че основният фокус на средносрочната програма е борбата с онкологичните заболявания. В тази връзка е и защитеният проект по средносрочната програма, с която днес завършваме първия етап от подписването на договорите за строително-ремонтни дейности в лечебните заведения с национално значение и някои многопрофилни болници с регионално значение, каза Атанасова.

Изграждането им ще даде по-бърз достъп за хората, които чакат за лъчетерапия. Програмата предвижда осигуряване на апаратура за диагностика на онкологични заболявания и строително-ремонтни дейности в 10 лечебни заведения с регионално значение и изграждане на нови комплекси и доставка на апаратура за лъчелечение в 3 с национално значение.

Атанасова призова всичко да бъде открито и прозрачно за медиен и граждански контрол. С тази цел беше подписан и Пакт за почтеност с Асоциация "Прозрачност без граници".

Oще: десислава атанасова  линеен ускорител  лъчетерапия  онкологични заболявания  рак 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани