148 млн. лева от ЕС за апаратура за лечение на рака | webcafe.bg
newscafe

148 млн. лева от ЕС за апаратура за лечение на рака

Webcafe.bg, по БНР
15.08.2012, 12:34 (обновена 16.08.2012, 13:28)
Десислава Атанасова

Снимка: © Sofia photo agency

По програмата ще бъдат осигурени 4 линейни ускорителя, съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова

Започва модернизирането на лечебните заведения с европейски пари. В Министерството на здравеопазването бяха подписани първите договори за изграждането на модерни лъчетерапевтични центрове в Националната онкологична болница в София, Александровска болница и в болницата "Света Марина" във Варна, предаде БНР.

Ще бъдат доставени 4 линейни ускорителя - съответно по два в Специализираната болница по онкологични заболявания в София и в "Св. Марина" - Варна. Проектите и цялата програма са на стойност 148 млн. лева.

Недостатъчният брой апарати за лъчелечение в страната е причина да се формират дълги листи на чакащи пациенти. В страните с добре развито лъчелечение нормата изисква един линеен ускорител да покрива нуждите на най-много 280 000 души. В България към момента работят само 5 линейни ускорителя за население от 7.35 милиона души. Резултатът е липсата на своевременно лечение за около 8000 болни годишно при общо нуждаещи се 21 000 души, показаха проучвания на Комисията за защита от дискриминация в края на 2011 г.

Здравният министър Десислава Атанасова коментира пред "Хоризонт", че основният фокус на средносрочната програма е борбата с онкологичните заболявания. В тази връзка е и защитеният проект по средносрочната програма, с която днес завършваме първия етап от подписването на договорите за строително-ремонтни дейности в лечебните заведения с национално значение и някои многопрофилни болници с регионално значение, каза Атанасова.

Изграждането им ще даде по-бърз достъп за хората, които чакат за лъчетерапия. Програмата предвижда осигуряване на апаратура за диагностика на онкологични заболявания и строително-ремонтни дейности в 10 лечебни заведения с регионално значение и изграждане на нови комплекси и доставка на апаратура за лъчелечение в 3 с национално значение.

Атанасова призова всичко да бъде открито и прозрачно за медиен и граждански контрол. С тази цел беше подписан и Пакт за почтеност с Асоциация "Прозрачност без граници".

Oще: десислава атанасова  линеен ускорител  лъчетерапия  онкологични заболявания  рак 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.