Португалия натисна паник бутона - след Гърция и Ирландия | webcafe.bg
newscafe

И Португалия натисна паник бутона - след Гърция и Ирландия

Webcafe.bg
07.04.2011, 11:25 (обновена 07.04.2011, 11:43)
Евро

Португалия стана третата страна в еврозоната - след Гърция и Ирландия, която нададе зов за помощ към спасителния фонд на ЕС

Португалският премиер в оставка Жозе Сократиш обяви, че страната му ще поиска финансова помощ заради големите си външни задължения и високата цена на заемите от международните финансови пазари.

Не е ясна сумата на спасителния пакет, говори се на първо време за 5 до 10 милиарда евро.

"Винаги съм казвал, че помощ отвън ще е последното нещо, към което ще прибегнем, но ето, че стигнахме до този момент. Освен това, става дума за националния ни интерес", казва португалският премиер Жозе Сократиш.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу информирал португалския премиер, че молбата, "ще бъде разгледана по най-бързия възможен начин".

Португалия е третата страна от еврозоната след Гърция и Ирландия, която ще поиска финансова помощ от Европейския стабилизационен механизъм и Международния валутен фонд.

В края на март председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер пък заяви, че 75 млрд. евро биха били достатъчни за помощ на изпадналата в дългова криза държава. Тогава обаче Лисабон все още се противопоставяше на натиска за приемане на помощта от ЕС и МВФ.

"Португалия не се нуждае от помощ", каза Сократиш, който присъства на срещата в Брюксел на 27 март въпреки подадената си оставка. "Знам какво би означавала тя. Знам какво означаваше за гърците и за ирландците и не искам това за моята държава", допълни той.

Ситуацията...

Кризата в Португалия е политическа - заради оставката на кабинета, и финансова - страната трябва да изплати близо 4.2 милиарда евро дълг през април от общо 9.2 милиард евро до юни.

Тъй като това няма как да бъде осъществено, трябва да бъдат търсени нови заеми за покриване на текущите задължения, а предвид сегашната ситуация на финансовите пазари, това означава покачване на лихвата на португалските държавни облигации до 7%. Подобна лихва е неизпълнима за правителството.

За сравнение Гърция и Ирландия получиха спасителни пакети от ЕС с 5% лихва, когато - за да могат да имат надежда за икономически ръст, се нуждаеха от максимум 2%.

Проблемът на Португалия обаче е много по-сериозен в дългосрочен план. Според анализатори, докато ирландското правителство срина страната поради безумната си решение да покрие загубите на банките, то икономиката на държавата остава конкурентоспособна и е сред най-активните в Европа.

Португалия обаче е най-бедната страна в Западна Европа, а икономиката от години зависи изцяло от милиардите заеми вземани от ЕЦБ.

Едва 28% от населението на Португалия е завършило средно образование. За сравнение, в Чехия тази цифра е 90.9%, в Полша 87.1%, в Германия 85.3%.

Това означава, че страната чисто и просто няма образованата работна сила да привлича инвестиции в модерни сектори на икономиката като високи технологии и финанси. Португалия зависи от неквалифициран труд, но много от тези професии бяха прехвърлени в Източна Европа и Азия, където разходите за заплати за много по-ниски.

Най-доходните индустрии на страната са корковата и обувната промишленост, но дори и тези сектори да не бяха изнасяни в чужбина, пак нямаше да успеят да спасят Португалия от ужасяваща дългова криза.

Oще: гърция  дългове  евро  еврозона  ирландия  криза  португалия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

2 Pavur Pezev | 07.04.201115:10

Време е за крупни обири на банки и отегляне на самотен,тих остров в Океания Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 07.04.201113:11

Закривай!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани