Франция осъдена заради "Чупката, тъп задник!" | webcafe.bg
newscafe

Франция осъдена заради "Чупката, тъп задник!"

Webcafe.bg, по Правен свят
15.03.2013, 14:36 (обновена 15.03.2013, 14:54)
страсбург, съд, права на човека

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди Франция за нарушаване на свободата на словото, заради присъда срещу французин, който преди 5 години издигна плакат срещу президента Никола Саркози с надпис "Чупката, тъп задник" ("Casse toi pov'con"), съобщи "Правен свят".

Случаят е от 28 август 2008 г., когато Саркози е на посещение в град Лавал и 56-годишният тогава Ерве Еон издига този плакат срещу него, пише онлайн изданието. Еон е задържан и срещу него започва дело, приключило с глоба от 30 евро.

Според френските магистрати целта на Еон е била да обиди президента. Апелативният съд подчертава, че Еон е активист на социалистите, политически опонент на Саркози, и бил избран именно като кандидат на социалистите в департамента Майен.

По тази причина Апелативният съд не приема, че действията му са извършени в контекста на правото му на свободно изразяване и отразяват неговото неудовлетворение от политиката на Саркози, а че Еон съвсем целенасочено е искал да оскърби президента.

Но фразата срещу Саркози съвсем не е случайна - по това време е хит във Франция, тъй като по-рано я изрича самият президент. На 23 февруари 2008 г. Саркози участва в Международно селскостопанско изложение, на което фермер отказва да му стисне ръката и президентът му казва: "Чупката, тъп задник!". Репликата бързо се разпространява в интернет и започва да се използва масово като лозунг по време на демонстрации.

Съдът в Страсбург прие, че с присъдата срещу Еон, Франция е нарушила чл. 10 от Европейската конвенция за защита на правата на човека - свободата на словото и конкретно свободата на изразяване на мнения. Съдът приема, че в случая фразата не е насочена към личния живот и чест на Саркози, а има чисто политически характер, а политиците трябва да бъдат много по-толерантни към критиката, насочена към тях.

Вероятността да има наказателни санкции за подобно поведение, би имало смразяващ ефект върху сатирични забележки по обществени въпроси, които според съда са от основно значение за демократичните общества.

Съвсем аналогично решение на Страсбург инкасира и България през ноември 2008 г. по делото, заведено от плевенчанина Александър Канджов, нарекът действащия правосъден министър "топидиот". Срещу Канджов бе пусната цялата репресивна машина на държавата.

На 10 юли 2000 г. Канджов бе арестуван и държан в ареста първо за 24 часа, а после - 72 часа, след което и осъден от плевенския районен съд по обвинение на грубо хулиганство на 4 месеца затвор условно с тригодишен изпитателен срок.

Канджов, който е пламенен седесар и член на "Комитета срещу корупцията в СДС-Плевен", организира в центъра на Плевен подписка срещу Симеонов, който по това време е и лидер на плевенската организация на СДС. На два плаката, поставени отстрани, е изписано: "Ние, привържениците на СДС, настояваме за оставка на топидиота в правителството Теодосий Симеонов".

След падането на правителството на Иван Костов от власт през юли 2001 г. съдилищата си сменят мнението. Присъдата е отменена първо от Плевенския окръжен съд, потвърдено от Върховния касационен съд, който намира, че Канджов е дал израз не на своето, а на общественото мнение. Арестът му е бил ненужен, защото не е призовавал към насилие и не е нарушавал обществения ред, прие ВКС.

Канджов осъди България в Страсбург за нарушеното си право на свободно изразяване на мнение и за неоснователния арест, като му бе присъдено и обезщетение от 4000 евро за морални щети.

Oще: арест  българия  никола саркози  присъда  страсбург  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани