Реформаторският блок набъбна с още две партии | webcafe.bg
newscafe

Реформаторският блок набъбна

Webcafe.bg, БТА
25.08.2014, 18:48 (обновена 26.08.2014, 17:43)
реформаторски блок

В Реформаторския блок ще влязат партиите на Николай Свинаров и Ирина Абаджиева-Репуц

Реформаторският блок увеличава състава си с две партии преди изборите на 5 октомври. Това стана ясно от пресконференция на коалицията в Пловдив.  "Листите ни ще бъдат балансирани - разширихме се с още две партии - Българска нова демокрация и Християндемократическата  партия", обяви организационният секретар на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Лидер при учредяването на БНД е бившият зам.-председател на НДСВ и бивш министър на отбраната Николай Свинаров, която сега е член на партията, а начело на другия нов партньор в блока е Ирина Абаджиева-Репуц. През февруари Християндемократическата партия влезе в предизборна коалиция с партията на Илиана Раева "Обединена България", с която трябваше да се яви заедно на европейския вот, но месец по-късно оттегли участието си заради различни принципни позиции.

Отварят се клубове за индивидуално членство в Реформаторски блок, в които могат да влязат хора, които искат директно да го подкрепят, а не през някоя от партиите вътре, каза Зеленогорски по време на пресконференцията.

„Успех ще е, ако в Пловдив направим повече от два мандата", каза още той. Според лидера на „Движение България на гражданите" в града Димитър Шишков обаче, ако има задължително гласуване, реформаторите ще получат пълно мнозинство.

Водачите и съставът на листите на политическата формация ще бъдат обявени, след като те получат одобрение на заседание на Националния съвет на Реформаторския блок на 30 август в столицата, уточниха от блока.

Oще: 5 октомври  димитър шишков  избори  ирина абаджиева-репуц  коалиция  найден зеленогорски  николай свинаров  партии  предсрочен вот  рб  реформатори  реформаторски блок 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

16 VK | 27.08.201409:01

Ми монолог, като няма разумни аргументи насреща.

А че РБ, и по-точно Р.Кънев, като "гласът на РБ", се изживява като Господ е факт.
За него няма Конституция, закони, права на граждани и тем подобни бози. Той определя как ще са нещата, от последна инстанция.
Много важно, че Иванчо или Драганчо са гласували ( ще гласуват на предстоящите избори) за дадена партия.
В случая става дума за ГЕРБ - няма да правя прогнози колко ще са процентите на тази партия, щото просто ще се измести фокуса.
Но една група хора решава, че ще даде своето доверие на тази партия и на лидера и Б.Борисов. Нормална е, ако спечели изборите, да се очаква, че лидера ще бъде и министър-председател. Само при една партия практиката е различна , но това е друг въпрос.
Та всичките тези хора са гласували(ще гласуват) и очакват точно това да стане.

Тука обаче се появява Кънев, в ролята на ....и аз не знам какъв, и им казва на всичките тези избиратели :
- Много важно Вие какво сте сте мислили и за какво сте гласували! Тук аз решавам(на какво основание ???) и аз определям кой ще управлява държавата! Вашето мнение за мен няма никакво значение, щото аз съм ....

Кой?
Единственият разумен отговор е Господ!

Е, както се вижда малко е променил мнението си по въпроса. Но вътрешно си остава убеден в своята правота. Прави го (тая жертва) заради избирателите:

" За добро или за лошо – това показва волята на българските избиратели"
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

15 deowin | 26.08.201423:02

VK, влезе в куха, безсъдържателна реторика и затова мисля повече да не преча на монолога ти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

14 VK | 26.08.201422:50

Това, че хора с различни убеждения, могат да се съберат в името на една обща кауза е ясно.
И не само политиците са тези които го правят. Дори и мафиотски фамилии, с остри конфликти помежду си, са се съюзявали с една цел - да съхранят бизнеса си!
Така че, нищо ново под слънцето.

Все пак, в родната картинка има нещо, което не е точно идилията, описана като "обща цел за благото на народа" .

Ако има равностойни партньори, то всеки е в правото си да поставя някакви изисквания към другите, като условие за участие в "сделката". Дали са изгодни само на него, или са за общото благо ... но, все пак, това е цена, която едната страна е сигурна, че другата може, и ще се съгласи да плати!
В противен случай тези "претенции" са просто повод да се развали сделката .

Когато обаче, някой незначителен участник в "сделката", поставя малоумни условия, на водещите участници, и се опитва да се прави на Господ( щото в случая велик е слаба дума), то той може да се квалифицира от странични наблюдатели само с една дума - идиот!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

13 deowin | 26.08.201421:40

VK, причината за оставката на Кънев като говорител на РБ беше това, че РБ, в тогавашния си вид, се беше засилил да стане фронт на ГЕРБ, тоест, напълно подвластна на ГЕРБ политическа не-сила, чрез която Борисов просто щеше да вкара едни депутати в повече под мнимата, но всъщност фалшифицирана, идея за "истинско независимо дясно".

От друга страна, пълноправни, независими партньори в политиката могат да са дори партии, чиито идейни платформи се различават съществено - целта на политиците е не да враждуват заради различията си, а да си партнират за доброто на държавата. Иначе, например, политиката щеше да е напълно импотентна сфера, едно застояло блато в което нищо не се случва, защото политиците винаги имат различия в мненията, най-очевидно, например, в произволна двупартийна система като Англия или САЩ. Практиката, обаче, показва, че е възможно политици от двата края на спектъра да работят конструктивно.
И, моля те, не прави коленно-рефлексната логическа грешка да даваш 'контрааргументи' на горната идея с примери, в които партньорство на различаващи се идеологии е било неконструктивно или дори пагубно.

А самите платформи на ГЕРБ и РБ не са дори значително различни. Различават се основно в сериозността, с която взимат обявените си ценности (кохерентност на думи с дела), и в прийомите си. Мнозина десни избиратели намират прийомите на Борисов за, меко казано, нелицеприятни, и сега са силно доволни, че Кънев се обяви остро срещу възможността РБ да загуби независимостта и интегритета си като се превърне в маша на ГЕРБ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

12 VK | 26.08.201421:07

Извинявам се!
Просто съм го прочел и запомнил грешно, за което съжалявам. Случва се..
Но все пак, не е това основното, за което става дума.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

11 deowin | 26.08.201420:50

VK, не става ясно как можеш хем да ме цитираш - "Преди седмици" - хем дори да не си прочел точно думата, за която спориш. А уж явно знаеш множественото число на "седмица" - използвал си го сам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 26.08.201420:47

Кънев не абдикира - иначе, естествено, щеше днес да е извън политиката, а не на ръководна роля в РБ. Той поиска вот на доверие, защото беше крайно време някой да пристъпи напред и да прояви смелостта да определя еднозначен, непротиворечив и консистентен курс за РБ, и да поеме цялата отговорност, която се очаква от човек в такава позиция. Неговото предложение изключваше лесните компромиси, и с него успя да спечели вота на колегите си от РБ. Дали е спечелил и вота на гласоподавателите - това ще разберем скоро.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

9 VK | 26.08.201420:44

"deowin | 26.08.201419:25
Преди седмици Кънев подаде оставка като говорител на РБ, за да покаже по възможно най-безапелационния начин, че изобщо не е склонен да прави компромиси, например с партии като ГЕРБ...."

Е, не преди седмица, няколко седмици, ама не е толкоз важно. Много вода изтече от тогава, та и Р.Кънев си смени мнението:


" Единственият коалиционен партньор в момента, който поне частично отговаря на очакванията за дясно реформаторско правителство, е ГЕРБ. Това каза на пресконференция в Пресклуба на БТА в Шумен председателят на ДСБ Радан Кънев.

За добро или за лошо, това показва волята на българските избиратели.

Зад ГЕРБ стоят много десни избиратели, много хора с възгледи, които са същите като нашите...."

"deowin
..Мисля, че с тази си постъпка Кънев заслужи да му се даде малко повече доверие..."

За коя постъпка става дума? Онази, от преди няколко седмици, със оставките, или тази от вчера?
Текста, който цитирах по горе, е със дата 25.08.2014г.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

8 YOLE | 26.08.201419:52

Прав си Део , в сублимния момент командира пак абдикира .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 26.08.201419:25

Преди седмици Кънев подаде оставка като говорител на РБ, за да покаже по възможно най-безапелационния начин, че изобщо не е склонен да прави компромиси, например с партии като ГЕРБ, независимо, че с тази си постъпка сериозно рискува да отчужди симпатизантите на РБ, мнозина от които счетоха това за крайно радикален ход, и да разклати целостта на блока броени месеци преди избори.
Мисля, че с тази си постъпка Кънев заслужи да му се даде малко повече доверие, че присъединяването новите две партии към РБ не е компромис, глуповат прагматизъм и нагаждачество - ако беше склонен да използва подобни способи, то нямаше да пропусне далеч по-прагматичния шанс с ГЕРБ, или поне нямаше да го отхвърли по такъв показен и безусловен начин.
   

оценка

+1 -0