Лекарите решиха: Протестен митинг на 15 октомври | webcafe.bg
newscafe

Лекарите решиха: Национален протест на 15 октомври

Webcafe
17.09.2010, 17:58 (обновена 27.09.2010, 15:59)
блс

Снимка: © БГНЕС

Според председателят на БЛС Цветан Райчинов и през следващата година ще има голям недостиг на средства в системата на здравеопазването.

Лекарите слагат черни летни на реверите си в знак на протест срещу провежданата от ГЕРБ здравна политика. На 4-ти октомври болниците ще подадат в съда искове срещу здравната каса за дължимите суми, които тя не им е изплатила. На 11 октомври лекарите ще проведат по места регионални протестни митинги.

Ако след 15 октомври не се приемат исканията им, стачката ще прерасне в безсрочен протест. Това бе решено на извънредния събор на Българския лекарски съюз (БЛС), проведен днес.

Сред исканията на лекарите са да им се платят всички дължими суми, парите от здравните вноски да се харчат само за здравеопазване, отделяне на бюджета на НЗОК от консолидирания държавен бюджет и др.

Лекарите отправиха предложения за оставки на финансовия министър Симеон Дянков, заместник-министъра на финасите Владислав Горанов, министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова, а ако това не се случи лекарите да предприемат безсрочен протест до оставката на премиера.

Заместникът на министър Дянков и председателят на Надзорния съвет на Здравната каса Владислав Горанов предизвика буря от освирквания, заради появата си на събора.

Владислав Горанов обясни, че обещаните допълнително 125 млн. лв. за покриване на задълженията на Здравната каса към болничните заведения, които ще се плащат разсрочено да средата на 2011 г., ще бъдат взети предвид при съставянето на бюджета за Здравната каса за догодина. Но за да ги получат болниците отново има условия.

"В края на 2010 година ще осигурим по 80 милиона месечно за финансиране на болничната помощ, като за първото тримесечие на следващата година, 125-те милиона, които са отчетени и неразплатени тази година, ще бъдат разплатени. Трябва да се има предвид, че тези средства ще бъдат разплатени само на тези лечебни заведения, които приемат новите правила на работа и сключат анексите въвеждащи някакви рамки," посочи Горанов.

Според председателят на БЛС Цветан Райчинов и през следващата година ще има голям недостиг на средства в системата на здравеопазването. Той прогнозира, че в последните два месеца на тази година здравната каса няма да се разплати с болниците и преводите на пари ще бъдат оставени за покриване от бюджета за 2011 г.

Същото се случи и в края на миналата година, когато лекарите бяха оставени без пари преди Коледа.

В решението си за протести лекарите бяха подкрепени от синдикати, пациентски организации и фармацевтите


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани