Частните охранители вече няма да се явяват на психотест | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът разхлаби режима за психотестове на частните гардове

Webcafe.bg
22.09.2011, 10:54 (обновена 22.09.2011, 11:38)
Бойко Борисов и Цветан Цветанов

Снимка: © Бгнес

Благодарение на МВР и правителството режимът за частните охранители се разхлабва

Частните охранители вече няма да се явяват на психотест. Нито редовите гардове, нито началниците им ще ходят до Института по психология на МВР, преди да получат правото да работят.

Така, след като през пролетта психотестовете станаха задължителни и определящи при назначение на работа като частен охранител, вече не са. Дотогава всяка охранителна фирма по своя преценка е правила или изисквала документа.

Новината стана ясна на правителственото заседание в сряда, след като правителството прие промени в таксите, събирани в системата на полицията. За "24 часа" са я потвърдили от Министерството на вътрешните работи.

Защо? Защо? Защо?

Според закона за частната охранителна дейност, един от критериите към кандидатите за частни охранители, наред с чистото съдебно минало, е, че: "5. притежават психологическа пригодност за осъществяване на частна охранителна дейност, установена от специализирана за целта институция".

Тази пригодност се установяваше по следния начин: "...2) Изследванията за психологическата пригодност за осъществяване на частна охранителна дейност се извършват от Института по психология на МВР, от психолозите към областните (градските) диспансери за психични заболявания, от други лечебни заведения, които разполагат с психолози, както и от специализирани агенции за психологичен подбор.

Когато заключението за психологическата пригодност за осъществяване на частна охранителна дейност се издава от Института по психология на МВР, се събира такса в размер, определен от Министерския съвет."

През април психотестът в болница или в Института на МВР стана задължителен

През април т.г. Народното събрание прие промени в закона за частната охранителна дейност, според които желаещите да бъдат охранители ще трябва да преминават задължително психотест в болница или друго здравно заведение, а не на място във фирмите.

Дотогава собствениците на охранителни фирми сами избираха дали бъдещите им служители да минат тест за психическа годност в здравно заведение или при нает специалист. Промените в закона бяха наложени, тъй като депутатите се съмняваха, че психотестовете се правят формално.

В парламента тогава шефът на Охранителна полиция в МВР Николай Григоров поиска даже гардовете от частните фирми да минават на регулярни психотестове. Според него желаещите да бъдат охранители ще трябва да преминават задължително психотест в болница или друго здравно заведение, а не на място във фирмите.

Сега вече това се отменя. Не са ясни мотивите, но едно е ясно: удостоверенията за психическа пригодност на частните охранители ще се издават от наети от фирмите специалисти.

Гардът-премиер

Малко след като дойде на власт, министър-председателят Бойко Борисов, чийто успешен частен бизнес през прехода е именно от охранителната му фирма ИПОН, създаде професионален празник на частните охранители - 11 ноември, деня на св. Мина, воин, пазител и покровител на семейството.

В България действат 1131 частни охранителни компании с 56 486 охранители. В класацията по брой частни охранители страната ни се нарежда на четвърто място в Европа след Германия, Франция и Унгария.

В тези държави са регистрирани 170 хиляди, 160 хиляди и 105 хиляди частни охранители, но населението им, особено в първите две, е в пъти по-многобройно от българското - съответно 81 757 600 души и 64 709 480 души, при малко над 7.5 милиона души в България.

И нов ред за лиценза за самоохрана

Отпадането на психотеста от специализирано заведение не е единствената промяна за частната охрана. Освен че отменя таксата за издаване на заключение за психологическа пригодност за осъществяване на частна охранителна дейност, одобреното постановление урежда нов ред и за лиценза, издаван за самоохрана.

Според тези текстове фирмите ще могат да създадат собствен отдел в структурите си, вместо да наемат специализирани в извършването на тази дейност дружества.

Лицензът за самоохрана ще се издава без срок, а таксата за него ще се дължи еднократно, решиха министрите. За самоохрана на имущество на търговци или юридически лица на територията на една областще се плащат 700 лева. Лиценз за извършване на дейност на територията на цялата страна пък ще струва 3000 лева, постанови правителството.

Oще: гардове  закон  лиценз  мвр  охранители  пмс  постановление  правителство  психотест  фирма 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани