Нелегална поправка в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите обнародвана в ДВ | webcafe.bg
newscafe

Президент vs ГЕРБ заради Мери Джейн

Webcafe.bg
28.03.2010, 13:01 (обновена 28.03.2010, 18:39)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

Президентът Георги Първанов пита бизнес интереси или техническа грешка е поправката в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите

Може ли или не може в България да се рекламират продукти с марката "Мери Джейн" (както е известна марихуаната)? Водка например...

Според обнародван с указ на президента Георги Първанов закон в Държавен вестник не може. Според излязъл по-късно друг, но без да е подписан от президента, може.

Това е основата на новия скандал, който се завихря между президента и управляващите от вчера.

Днес шефката на парламента Цецка Цачева бързо го потуши, като разпореди издаването на извънреден брой на Държавен вестник, в който да бъде анулирана "нелегалната" поправка, за която не е издаден президентски указ. Това не отменя обаче въпросът как е стигнала до обнародване в ДВ...И пърли здраво имиджа на ГЕРБ и парламентаристите му.

Както излиза от официалното прессъобщение на парламента обаче ще го отнесат няколко дребни служители - стенографки и хора от екипа на Държавен вестник. От съобщението излиза, че Цачева е направила всичко, както си му е редът. "От служителите, допуснали обнародването на поправката, са изискани писмени обяснения. Виновните длъжности лица ще бъдат наказани", гласи изречението с посочване на виновниците.

Всичко започна, когато в събота главният секретар на държавния глава Красимир Стоянов в официално писмо попита председателката на парламента как така поправка в закона за контрол на наркотичните вещества излиза в "Държавен вестник", без депутатите да са я гласували и без президентът Георги Първанов да е издал задължителния по конституция указ.

Важно е да се разбере дали промяната е от технически характер или отразява определени бизнес интереси, казва Красимир Стоянов и добавя, че това е неприятен прецедент.

Стоянов посочва, че на 19 март в "Държавен вестник" са излезли промени в закона, одобрени от президента. На 23 март обаче се появява друга "поправка", която променя смисъла на текста, и за нея няма президентски указ.

Текстът на пуснатите от президента промени в закона за наркотичните вещества гласи: "Непряка реклама е всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, която използва име и/изображение, представляващо или наподобяващо наркотично вещество за реклама върху стоки и рекламни продукти."

На 23 март поправката в ДВ вече е: "Непряка реклама е всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, коятоизползва наименование на посочено в закона наркотично вещество." Тя е публикувана на последната страница в официалния раздел на "Държавен вестник", където се обнародват законите.

Това означава, че може да се пускат и рекламират продукти, които съдържат например наименования на наркотични вещества, но така, както са широко известни - водка "Мери Джейн" например...

На 5 март депутатите са гласували промените във варианта, излязъл в "Държавен вестник" без възражения в първата редакция. Това е и текстът, за който държавният глава е подписал указ.

Винаги, когато се променя съдържанието на един закон, не става дума за техническа поправка. Изисква се промяната да мине през парламента и да се прати на президента, което не е направено.

Пред медиите заместник-шефът на парламента и председател на здравната комисия Лъчезар Иванов коментира, че Цецка Цачева подписва законите за обнародване в "Държавен вестник", той й е предал това, което депутатите са гласували и което е излязло в първия вариант в "Държавен вестник". Кой е подписал второто издание, Иванов не знае, тъй като не е в неговата компетентност.

По закон само председателят на парламента или упълномощено от него лице може да праща текстовете на законите в "Държавен вестник".

В Петрич днес президентът Георги Първанов заяви, че е възложил на юридическия си екип проверка на случая с обнародваната поправка в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, без да е издаден президентски указ.

Юристи обаче смятат, че едноличното си разпореждане за анулиране на съответния брой на ДВ Цецка Цачева, която е юрист по образование, създава още по-голяма каша. Всеки акт, който е обнародван, влиза в сила три дни след публикуването си (освен ако изрично не е предвиден друг срок в самия закон), става част от действащото законодателство и е в сила презумпцията, че е известно на всички.

Според тях не това е редът - чрез анулиране, а според Закона за нормативните актове (ЗНА) отново президентът трябва да издаде указ. Както постановява ЗНА, несъответствието между изпратения за обнародване и обнародван текст и удостоверения или приетия се установява от органа, който го е удостоверил, и се поправя по реда на обнародването. Това означава, че трябва да се установи от председателя на парламента - т.е. Цецка Цачева, която го е удостоверила, и да се поправи по реда на обнародването - включително с указ на президента, тъй като нормативният акт в случая е закон.

Oще: георги първанов  дрога  мери джейн  парламент  цецка цачева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

2 vanko1 | 28.03.201015:50

Шокиран Ама тия от ГЕРБ наистина са пълни малоумници - свършили са я като кучето на нивата и сега дават серви на президента право да ги цака - точно преди импийчването в сряда ама че са неграмотни и неподготвени, ония лапаха, пък тия са некадърни...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 19:21

1 Alice | 28.03.201014:22

Много щастлив Ха сега да видим кой е свършил работа на Миньо Стайков и Пещерската гроздова нали бяха спонсори на гербаджиите
   

оценка

+0 -0