Нелегална поправка в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите обнародвана в ДВ | webcafe.bg
newscafe

Президент vs ГЕРБ заради Мери Джейн

Webcafe.bg
28.03.2010, 13:01 (обновена 28.03.2010, 18:39)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

Президентът Георги Първанов пита бизнес интереси или техническа грешка е поправката в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите

Може ли или не може в България да се рекламират продукти с марката "Мери Джейн" (както е известна марихуаната)? Водка например...

Според обнародван с указ на президента Георги Първанов закон в Държавен вестник не може. Според излязъл по-късно друг, но без да е подписан от президента, може.

Това е основата на новия скандал, който се завихря между президента и управляващите от вчера.

Днес шефката на парламента Цецка Цачева бързо го потуши, като разпореди издаването на извънреден брой на Държавен вестник, в който да бъде анулирана "нелегалната" поправка, за която не е издаден президентски указ. Това не отменя обаче въпросът как е стигнала до обнародване в ДВ...И пърли здраво имиджа на ГЕРБ и парламентаристите му.

Както излиза от официалното прессъобщение на парламента обаче ще го отнесат няколко дребни служители - стенографки и хора от екипа на Държавен вестник. От съобщението излиза, че Цачева е направила всичко, както си му е редът. "От служителите, допуснали обнародването на поправката, са изискани писмени обяснения. Виновните длъжности лица ще бъдат наказани", гласи изречението с посочване на виновниците.

Всичко започна, когато в събота главният секретар на държавния глава Красимир Стоянов в официално писмо попита председателката на парламента как така поправка в закона за контрол на наркотичните вещества излиза в "Държавен вестник", без депутатите да са я гласували и без президентът Георги Първанов да е издал задължителния по конституция указ.

Важно е да се разбере дали промяната е от технически характер или отразява определени бизнес интереси, казва Красимир Стоянов и добавя, че това е неприятен прецедент.

Стоянов посочва, че на 19 март в "Държавен вестник" са излезли промени в закона, одобрени от президента. На 23 март обаче се появява друга "поправка", която променя смисъла на текста, и за нея няма президентски указ.

Текстът на пуснатите от президента промени в закона за наркотичните вещества гласи: "Непряка реклама е всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, която използва име и/изображение, представляващо или наподобяващо наркотично вещество за реклама върху стоки и рекламни продукти."

На 23 март поправката в ДВ вече е: "Непряка реклама е всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, коятоизползва наименование на посочено в закона наркотично вещество." Тя е публикувана на последната страница в официалния раздел на "Държавен вестник", където се обнародват законите.

Това означава, че може да се пускат и рекламират продукти, които съдържат например наименования на наркотични вещества, но така, както са широко известни - водка "Мери Джейн" например...

На 5 март депутатите са гласували промените във варианта, излязъл в "Държавен вестник" без възражения в първата редакция. Това е и текстът, за който държавният глава е подписал указ.

Винаги, когато се променя съдържанието на един закон, не става дума за техническа поправка. Изисква се промяната да мине през парламента и да се прати на президента, което не е направено.

Пред медиите заместник-шефът на парламента и председател на здравната комисия Лъчезар Иванов коментира, че Цецка Цачева подписва законите за обнародване в "Държавен вестник", той й е предал това, което депутатите са гласували и което е излязло в първия вариант в "Държавен вестник". Кой е подписал второто издание, Иванов не знае, тъй като не е в неговата компетентност.

По закон само председателят на парламента или упълномощено от него лице може да праща текстовете на законите в "Държавен вестник".

В Петрич днес президентът Георги Първанов заяви, че е възложил на юридическия си екип проверка на случая с обнародваната поправка в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, без да е издаден президентски указ.

Юристи обаче смятат, че едноличното си разпореждане за анулиране на съответния брой на ДВ Цецка Цачева, която е юрист по образование, създава още по-голяма каша. Всеки акт, който е обнародван, влиза в сила три дни след публикуването си (освен ако изрично не е предвиден друг срок в самия закон), става част от действащото законодателство и е в сила презумпцията, че е известно на всички.

Според тях не това е редът - чрез анулиране, а според Закона за нормативните актове (ЗНА) отново президентът трябва да издаде указ. Както постановява ЗНА, несъответствието между изпратения за обнародване и обнародван текст и удостоверения или приетия се установява от органа, който го е удостоверил, и се поправя по реда на обнародването. Това означава, че трябва да се установи от председателя на парламента - т.е. Цецка Цачева, която го е удостоверила, и да се поправи по реда на обнародването - включително с указ на президента, тъй като нормативният акт в случая е закон.

Oще: георги първанов  дрога  мери джейн  парламент  цецка цачева 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

2 vanko1 | 28.03.201015:50

Шокиран Ама тия от ГЕРБ наистина са пълни малоумници - свършили са я като кучето на нивата и сега дават серви на президента право да ги цака - точно преди импийчването в сряда ама че са неграмотни и неподготвени, ония лапаха, пък тия са некадърни...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 19:21

1 Alice | 28.03.201014:22

Много щастлив Ха сега да видим кой е свършил работа на Миньо Стайков и Пещерската гроздова нали бяха спонсори на гербаджиите
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани