Трайков предупреди за "непремерен натиск" за цените на горивата | webcafe.bg
newscafe

Трайков предупреди за "непремерен натиск" за цените на горивата

Webcafe.bg
05.04.2011, 14:01 (обновена 05.04.2011, 15:03)
трайчо трайков

Снимка: © БГНЕС

"Премиерът не е човек, който се поддава на натиск. Мисля, че съм показал, че и аз не съм такъв", заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков

Има и ще има непремерен натиск на заинтересовани лица и накърнени икономически интереси за цените на горивата, но министър-председателят показа, че ми има доверие и ми възложи да използвам инструментариума, който имам. Това заяви днес пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайко Трайков.

Така той защити позицията си отпреди три седмици, че се съмнява в картелизиране на пазара за горива. Тогава по време на разговорите със заинтересованите страни по проблема с високите цени на течните горива, министърът изрази и опасенията, че няма никаква яснота как единственият производител на горива у нас "Лукойл Нефтохим" формира цените си.

С изявлението си той предизвика и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев, и премиера Бойко Борисов, за които се знае, че са близки приятели. Борисов нахока министъра си публично, а от "Лукойл" пуснаха саркастично писмо по медиите, адресирано до Трайков. Самият министър пък не присъства на преговорите за цените на горивата.

През уикенда зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов разясни по БНР, че "Лукойл" има господстващо положение на пазара, но не и монополно. "Ако преди "Лукойл" е бил монополист, за миналата година се разбра, че "Лукойл" държи не повече от 60% от пазара. За януари и февруари 2011 г., поглеждайки акциза, "Лукойл" държи не повече от 50% от пазара. Има господстващо положение, но няма монополно положение..."

Трайков: Не се поддаваме на натиск!

"Премиерът не е човек, който се поддава на натиск. Мисля, че съм показал, че и аз не съм такъв", каза днес Трайков. Не става дума за героични пози, а за защита на интересите на потребителите, допълни той.

Преговорите с търговците на горива се водят от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Надявам се работната група скоро да стигне до някакви съществени резултати, каза още той.

По повод на оплакването на "Лукойл", че компанията работи почти на загуба при производствата на горива заради разходите за производство, които е принудена да прави, Трайков отговори: "Ако "Лукойл България", "Петрол" и "Ромпетрол" вече продават горивата си на загуба, работа на техните мениджъри е да изкарат тези компании на печалба".

Преговорите за АЕЦ "Белене" още се точат

По повод на обявеното от българската страна искане за тримесечен мораториум върху преговорите с руската страна за изграждането на АЕЦ "Белене", Трайков каза, че те в момента са в "юридически вакуум", защото действието на (пред)последния 11-и анекс към споразумението с руската страна е изтекъл на 31 март.

Сигурен съм, че преговорният екип ще се справи с мандата, даден му от министър-председателя и ще договори тримесечен мораториум при изгодни за страната ни условия, каза Трайчо Трайков.

И двете страни подхождат сериозно към преговорите и съм убеден че ще се стигне до споразумение. В тези 3 месеца ние ще искаме нашата страна да не се натоварва с допълнителни ангажименти, преди да е постигнато споразумение за цената на централата, продължи министърът.

Проектът за АЕЦ "Белене" е роден с един "изначален грях" - подписано е споразумение за 673 млн. евро, преди да е договорена ескалацията на инфлацията за тях, както и по целия проект, каза още Трайков. Ние сме започни да плащаме, нещо се произвежда, но още не е ясна каква е крайната цена, смята той.

На въпрос дали компанията "Уестингхаус" може да се включи в строеж на АЕЦ "Белене" Трайчо Трайков посочи, че не е удачно да се търси нов инвеститор, защото това ще зачеркне направеното досега. Трайков каза, че не трябва да се пренебрегва нито една алтернатива. На въпрос дали "Уестингхаус" може да строи седми реактор в АЕЦ "Козлодуй", Трайков каза, че това също е вариант.

Oще: аец белене  валентин златев  горива  лукойл  министър  преговори  премиер  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани