България е на 53-о място в света по миролюбие, Сомалия е най-войнствена | webcafe.bg
newscafe

На 53-о място сме в света по миролюбие

Webcafe.bg
26.05.2011, 10:26 (обновена 26.05.2011, 11:01)
Либия война

Снимка: © Getty Images

Най-войнствената страна в света според класацията е Сомалия. Тя заема последното 153-о място. Пред нея до 147-а позиция са Ирак, Судан, Афганистан, Северна Корея, ДР Конго и Русия

България заема 53-то място сред 153 държави от целия свят в класацията за за миролюбивост и войнственост, съобщи Нюзру, цитиран от в. "24 часа".

Годишният рейтинг на австралийската аналитична организация Institute for Economics and Peace се изготвя по няколко критерия, като най-важният от тях е липсата на насилие. При това се отчита не само равнището му в самата страна, но и агресията отвън.

За най-милролюбива страна е призната Исландия. След нея в първата петорка се подреждат Нова Зеландия, Япония, Дания и Чехия.

Най-войнствената страна в света според класацията е Сомалия. Тя заема последното 153-о място. Пред нея до 147-а позиция са Ирак, Судан, Афганистан, Северна Корея, ДР Конго и Русия.

САЩ също далече не са сред най-миролюбивите страни. Те са на 82-о място.

В рейтинга на Institute for Economics and Peace предвид са взети също така критерии като военните разходи, числеността на въоръжените сили, равнището на организираната престъпност, броят на полицаите на глава от населението, процентът на затворниците, количеството загинали в страната чужденци, нивото на образованието на гражданите, равнището на корупцията и привързаността към демократичните принципи в политиката.

Бунтовете в арабските държави също са си казали думата. Така Либия за една година е слязла с цели 83 позиции и е на 143-о място.

През последните 4 години постоянно пада и рейтингът на Русия. Причина са големият брой терористични актове.

Oще: афганистан  българия  война  войнственост  ирак  миролюбив  русия  сомалия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

1 WWW_ORIGINALNI_BE | 26.05.201112:26

ее пак не сме първи какво да се прави хаха ;д
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани