Чернобил вече е отворен за туристи | webcafe.bg
newscafe

Киев отваря Чернобил за любители на апокалипсиса

Webcafe.bg
14.12.2010, 16:01 (обновена 14.12.2010, 16:09)
АЕЦ

В момента еднодневна обиколка, осигурена от частни фирми, из замърсените с радиация зони около Чернобилската АЕЦ струва 150 долара

Били ли сте вече в Северна Корея? Или сте обикаляли много из Афганистан миналата година? Не се бойте. Туризмът има нови неизбродени територии: мястото на най-голямата световна атомна катастрофа. Така че се запасете със слънчеви очила и лосион със SPF 1000 - Украйна открива догодина най-горещата туристическа дестинация - Чернобил.

От догодина силно замърсената с радиация област около Чернобилската АЕЦ ще бъде официално отворена за туристи с интерес към постапокалиптични гледки, късна история на Съветския съюз, или и едното, и другото.

Министерството на кризисните ситуации на Украйна обяви днес, че на посетителите ще бъдат предлагани обиколки в рамките на 50-километровата забранена зона, създадена след като четвъртият реактор в централата експлодира на 26 април 1986 г., заливайки части от Европа с радиоактивни частици.

При катастрофата са загинали неизвестен брой хора - оценките за смъртни случаи от излагане на радиация варират от дузини до хиляди - и в резултат на нея близо 350 000 души са принудени да напуснат домовете си завинаги.

Въпреки че регионът остава силно радиоактивен, говорител на министерството обяви, че са предвидени туристически маршрути, които ще покриват основните места в Чернобил, същевременно оставайки настрана от опасните зони.

Според министерството радиацията постепенно се връща към нормалните нива и т.нар. забранена зона ще бъде съвършената атракция за туристите, интересуващи се от региона и неговата мрачна история.

Свободните разходки няма да бъдат толерирани, каза Юлия Юршова: "Има неща, които да бъдат видени, ако се следва официалният маршрут и посетителите не се отделят от групата. Зоната около Чернобил не е толкова страшна, колкото мисли светът. Желаем да си сътрудничим с големи туроператорски фирми и да привлечем туристи от Запада, откъдето има голямо търсене."

Вече е възможно да посетите зоната чрез частни туристически фирми, обиновено действащи от столицата на Украйна - Киев, разположена на 100 км южно от централата. Правителството на страната обаче твърди, че те са незаконни - безопасността на туристите не може да бъде гарантирана. По сведения на министерството на кризисните ситуации на Украйна около 6000 души посещават района за една година, като плащат около $150 за еднодневно пътешествие.

Програмата на подобна туристическа обиколка, която включва атомната централа и дори останките на четвъртия реактор, включва елементи от рода на храна (доставяне извън зоната на Чернобила), преминаване през контролния пункт "Дитятки" и отчитане на нивото на радиацията.

Освен че могат да видят останките на едно от най-драматичните събития в края на XX век, пътешествията в забранената зона поглед към зловещия призрачен свят, където десетки хиляди домове са били изоставени.

Особено смразяваща е гледката в Припят - някога град с население над 50 000 души, но сега превърнал се в град-призрак, където книгите още остават на чиновете в училищата и украси за 1 май се развяват по улиците.

Самата атомна централа, която е продължавала да произвежда енергия до 2000 г., все още има персонал от 2500 души, който се грижи за безопасността, като работи на строго спазвани смени, за да се сведе до минимум излагането на радиация.

Правителството на Украйна обяви, че се надява да завърши нов саркофаг за взривилия се реактор, през 2015 г. Съществуващата бетонна конструкция понастоящем се пропуква и изпуска радиация.

Въпреки че плановете да бъде разрешено на посетители да разглеждат изоставените градове край необезопасена зона на атомна катастрофа със сигурност предизвиква изненада у мнозина, идеята е получила подкрепа от някои организации като Програмата за развитие на ООН.

"Лично аз смятам, че има възможност да представим историята там - и естествено процесът на разказване на тази история, дори когато тя е толкова тъжна, е нещо положително в икономически план - и положително в предаването на някои много важни послания," коментира ръководителят на ПРООН Хелън Кларк в официално изявление.

Oще: авария  аец  припят  радиация  туристи  украйна  чернобил 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.11.2010, 13:34

3 xtrm | 15.12.201011:20

Преди година бяхме по работа с група колеги в Киев. За съжаление аз нямах възможност, но част от групата отиде на организирано посещение в Припят и около самата централа. Има цял албум с много качествени снимки. Много е интересно наистина... Там можеш да видиш и да си представиш какво би се случило с природата и всичко останало ако изведнъж изчезне човечеството. За 24 години са поникнали дървета от бетона по блоковете, асфалта се напуква и избива растителност през него и т.н. Интересно е определено.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2010, 10:02

2 Любо | 15.12.201000:55

Безумие, но не повече от това да тръгнеш да изкачваш Еверест, да летиш със самоделен самолет и т.н. - списъка е доста обемист.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2010, 17:59

1 Ирена Чакърова | 14.12.201017:59

Абсолютно безумие...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани