Нобел по медицина за GPS-а в мозъка | webcafe.bg
newscafe

Нобел по медицина за GPS-а в мозъка

Webcafe.bg, по БТА, NY Post
06.10.2014, 15:42 (обновена 06.10.2014, 16:47)
Мозък

Учените определиха наградата за тримата учени като абсолютно заслужена

Нобеловата седмица в Стокхолм започна с наградата по медицина и физиология, присъдена за откриването на "вътрешен GPS" в мозъка - система, която ни позволява да се ориентираме в пространството. Това действие на клетъчно вино представяла сложен процес, изтъкват от комитета.

Зад успеха стоят британец и двойка учени от Норвегия - Джон О'Кийф, Мей-Брит Мозер и Едвард Мозер, които научиха новината, веднага след като кацнаха на летището в Столкохлм. Тяхното откритие показва как цели групи мозъчни клетки взаимодействат за извършването на сложни действия, давайки надежди по този начин да се проучат процеси като съня и паметта, както и на болести като Алцхаймер.

През 1971 г. Джон О'Кийф открива първия компонент от тази позиционираща система - оказало се, че тип нервни клетки в мозъчна зона винаги се активират, когато плъх се намира на определено място в стая. Други нервни клетки се активират, когато гризачът се намира на други места. О'Кийф стига до заключението, че тези "клетки за място" (неврони за място) формират нещо като карта на стаята в мозъка на животинчето.

Три десетилетия по-късно, през 2005 г., Мей-Брит и Едвард Мозер идентифицират друг тип нервни клетки, които наричат "грид-неврони" (клетки-решетки, координатни неврони, решетъчни неврони). Въпросните клетки генерират координатна система и позволяват точното определяне на местоположението, откриването на пътя и запаметяването на тази информация.

Интересното е, че двамата са израснали в село в Норвегия и са били съученици в Университета в Осло. Третият от наградените - Джон О'Кийф, има британско и американско гражданство, като в момента живее е преподава в Лондон.

Oще: едвард мозер  мей-брит мозер  неврони  нобел  нобелова награда 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани