Подготвят ни за нов заем догодина | webcafe.bg
newscafe

Подготвят ни за нов заем догодина

Webcafe.bg
05.09.2013, 11:21 (обновена 06.09.2013, 09:27)
левове

България ще трябва да тегли нови заеми за над 3 млрд. лeва догодина, ако не възобнови приватизацията на държавни компании и не свие бюджетния дефицит, съобщи Капитал Daily, като се позова на анонимен високопоставен източник от Министерството на финансите.

Единственото, което остана за приватизация в България, е най-скъпото за раздържавяване - енергетиката, както и пощите и железниците.

Парите ще са необходими, за да се плати част от вътрешния дълг, глобалните облигации в долари, които изтичат януари 2015 г., както и да се дефицитът.

През последните години държавата издаваше средно между 1.3 и 1.5 млрд. лева нови облигации. През 2012 г. сумата набъбна до 3 млрд. лева заради погасяване на част от външния дълг, а с актуализацията на бюджета може да достигне толкова и през тази година.

Пласирането на такова количество ще е предизвикателство за правителството - от една страна, несигурната политическа и икономическа среда може да накара инвеститорите да искат по-висока цена на такъв ресурс, което ще натовари допълнително данъкоплатците.

Другият вариант е рестартиране на приватизацията, но кабинетът отказва да го използва, защото тя представлява еднократно вливане на средства, което няма да се повтори през следващите години, както и по чисто социални причини.

Желан, но отбягван вариант, с който да се осигурят част от средствата, са съкращаване на разходи и реформите на публичния сектор, които може да изискват влагането на извънредни средства, но пък ще се изплащат с дългосрочни спестявания.

Според източника от Министерството на финансите правителството обсъжда варианти за реформиране на някои сектори, но дали е решено на тях ще се види с проекта за бюджет 2014 г. По закон до края на октомври проектът трябва да е внесен в парламента, като преди това е обсъдена макрорамката му.

Правителството "Орешарски" е склонно да увеличава държавните разходи, включително тези за социални плащания, за да не последва съдбата на подалия оставка кабинет "Борисов". Тази причина изтъкнаха анализаторите от "Икономист Интелиджънс Юнит" за прогнозата си, че бюджетният дефицит ще надхвърли заложените 2% в актуализирания вариант на бюджет 2013 и ще достигне 2,5% от БВП.

Oще: бюджетен дефицит  дълг  държава  заеми  министерство на финансите  облигации  приватизация  разходи  реформи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.07.2012, 10:57

2 Wancho Boqdjieww | 05.09.201313:38

Ало, Феса, за теб има ли значение дали ще го откраднат червените, сините, зелените, оранжевите и прочие. Все ти ще го връщаш Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

1 Scooby Doo | 05.09.201313:20

И каква е сметката:
1 милиард върнат от Европа заради субсидиите на земеделците
1 милиард, който се тегли в момента, уж за да погаси заема за земеделците
3 милиарда ще се теглят догодина
------------------------------------------------------
5 милиарда за няма и 2 години ще се откраднат от червените!

Въпрос: Кой ще плаща?

И още един въпрос: Защо след като намалиха тока от 1-ви август, хора се оплакват, че сметките им са по-големи при еднакво потребление?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани