Георги Кадиев с въпрос към финансовия министър | webcafe.bg
newscafe

Георги Кадиев с въпрос към финансовия министър

Webcafe.bg
03.06.2014, 18:10 (обновена 03.06.2014, 18:18)
Георги Кадиев

Приходите на централния бюджет изостават спрямо плана с 613,1 милиона лева

Приходите на централния бюджет изостават спрямо плана с 613,1 милиона лева за периода януари-май. Изоставането се дължи както на приходите събирани от НАП, така и от митниците и е свързано със слабо изпълнение основно на ДДС и акцизи. Това пише в социалната мрежа Facebook депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев.

"Част от слабото изпълнение е свързано с по-голям възстановен ДДС - по данни на НАП невъзстановения ДДС е 190мн лв към края на април или значително (119,5мн лв) по-малко от същия период на миналата година. Неизпълнението се дължи на надценен план за приходи, вкл. надценен ефект от подобрена събираемост, който трябваше да е 300 млн. лв. за цялата година. Очакваният положителен ефект от обратното ДДС начисляване за зърнените култури може би също е бил надценен", пише депутатът.

По думите му, ако остане същата тенденция, очакваното неизпълнение на приходите за годината ще е около 700-800 милиона лева без да броим приходите от ЕС фондове) и дефицитът ще е също толкова по-висок (до 2.7% от БВП при 1.8% планиран).

"Изпълнението на разходите за януари-април е 31.7% от годишния план, което е в рамките на нормалното. Растежът на разходите, обаче, постепенно се засилва в последните месеци и това също може да представлява риск за бюджета. В такива случаи обикновено е най-лесно да се съкратят инвестиционните разходи, издръжката и разходите за заплати", пише още Кадиев.

"По-трудното е рязко подобряване на работата на НАП и Агенция Митници.  Очаквам да чуя министъра на финансите какви мерки ще предложи", написа в профила си във Facebook Георги Кадиев.

Oще: бсп  бюджет  ддс  дефицит  министър на финансите  петър чобанов  финанси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.