Марин Райков: Лабилно правителство ще потопи страната | webcafe.bg
newscafe

Марин Райков: Лабилно правителство ще потопи страната

Webcafe.bg
13.05.2013, 15:45 (обновена 13.05.2013, 16:20)
Марин Райков

Снимка: © Sofia Photo Agency

"Очевидно е, че в новия български парламент ще влязат политически сили, които досега са участвали в управлението, няма морално девствени. Препоръчвам смирение...", каза Марин Райков

Служебният премиер Марин Райков призова политическите сили към отговорност при съставянето на правителство след изборите, които оцени като преминали нормално.

"Призовавам политическите сили да не горят мостовете помежду си, защото дължат на българския народ сформиране на стабилно правителство. Ако се сформира лабилно правителство, правителство, което се отдаде на социална демагогия, това ще потопи цялата страна - каза Райков. - Ако се сформира лабилно правителство, правителство, което се отдаде на социална демагогия, това ще потопи цялата страна".

"Преди няколко дни предупредих, че българският избирател няма да подкрепи брокерите и Българите излязоха да гласуват. Изборите приключиха, апелирам политическите партии да разсъждават как ще управляват, а не да продължавам предизборната кампания и след изборите. Дадохте обещания на хората, сега ги изпълнете", заяви той.

Райков каза, че до формирането на ново правителство, служебният кабинет ще продължи да изпълнява задълженията си, като е равноотдалечен от всички политически сили.

"Призовавам да бъдат опровергани всички подозрения за реваншизъм и предстоящ хаос. Тази държава не може да се управлява с омраза. Очевидно е, че в новия български парламент ще влязат политически сили, които досега са участвали в управлението, няма морално девствени. Препоръчвам смирение".

"Що се отнася до това - защо съм запазил г-н Росен Желязков в екипа си. Той беше един много добър юрист и знае как се сключват договори. На кого е тази печатница, в нито един момент не съм се интересувал, това обстоятелство не е било предмет на обсъждане. Има обществена поръчка и това е печатница, която е покрила изискванията. Няма конфликт на интереси, защото нито в заявката, нито в съображенията нито в един момент не е фигурирало съображение за нейния собственик", посочи Райков.

"Отговорност нося от първия ден, от който станах министър-председател. Не бягам от тази отговорност. Прави ми впечатление, че вие и не само вие, съзнателно премълчавате информацията, че правителството в лицето на ДАНС, МВР постави под охрана тези бюлетини в Костинброд", каза Райков.

Според него се е извършила превенция, за да се предотврати евентуално престъпление. "Правителството нееднократно заяви подкрепа за прокуратурата - каза Райков. - Нито аз бягам от отговорност, нито хората които са сключили този договор".

"Със затаен дъх чакам прокуратурата да изясни какво означаваха тези 350 000 бюлетини в печатницата. Беше ми казано, че част от тях са технологичен брак. Това не е информация, която ми е предоставена по линията на прокуратурата, следователно аз оставам в очакване да разбера какво точно представляват тези 350 000 екземпляра.

Превенцията беше извършена от представители на изпълнителната власт, охраната - също. Целият процес в тази печатница е бил проследяван от камери. Беше ми ясно заявено, че бюлетините са охранявани от 23 април. Дори и сега да отидете, ще видите, че тези бюлетини са там. Тези бюлетини не бяха използвани в изборния процес благодарение на нашата превенция. Предната вечер бюлетините бяха охранявани по договора от изпълнителя. Прокуратурата ще установи дали изпълнителят си е изпълнил ангажимента", заяви премиерът.

"Първите сили, които се озовават на място, са ДАНС и прокуратурата. Можете ли да допуснете, че МВР ще възпрепятства действия на ДАНС и прокуратурата?", попита Марин Райков.

"Няма слаба организация на гласуването в чужбина. Създаде се известно напрежение в изборни ден. Създаде се на места, където предварителните заявки не бяха достатъчни за откриване на повече от една секция. Натрупването на повече желаещи да гласуват създаде напрежение. Наредих на посланиците да вземат всички мерки, за да осигурят възможност на гражданите да гласуват. Това беше направено", заяви Райков.

Oще: избори  кампания  марин райков  министри  правителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани