Недопечен банков съюз на €-хоризонта | webcafe.bg
newscafe

Недопечен банков съюз на €-хоризонта

Webcafe.bg
19.12.2013, 10:59 (обновена 19.12.2013, 11:28)
Пари

Спасяването на банките е проблем на самите банки

След 12-часови преговори в Брюксел, финансовите министри на страните-членки на ЕС постигнаха основната договореност за създаването на банков съюз, съобщават световните агенции. В търсенето на компромис обаче пострадаха някои от основните му механизми.

Ключовият пункт по съглашението за създаване на банков съюз бе Единният механизъм за решаване на проблеми (SRM), позволяващ закриването на банки на ръба на банкрута и създаването на режим за защита на вложителите. Заради скептицизма на част от страните, механизмът в крайна сметка стана твърде тромав.

Той предвижда Европейската централна банка да обявява, че дадена финансова институция е твърде слаба, за да оцелее, след което да се задействат специално създадена агенция за затваряне на проблемни банки, Европейската комисия и повече от дузина други страни от Еврозоната. Германският финансов министър Волфганг Шойбле въпреки всичко заяви, че тази сложна система ще може да реагира в рамките на уикенд.

Берлин не отстъпва от позицията си, че не трябва да се използват пари от Европейския механизъм за стабилност (ESM) за спасяване на проблемни банки, освен ако правителството на дадената държава не ги поиска под формата на унизителен спасителен заем с тежки условия.

Като алтернатива, ден по-рано на срещата на Еврогрупата бе договорено, че банковите депозити до 100 000 евро вече ще се покриват със средства, заделени от самите банки, като по този начин се елиминира рискът за вложителите.

Системата за гарантиране на влоговете е един от трите стълба на вече договорения банков съюз. Постигнатото споразумение изисква от всяка държава-членка на Еврозоната в рамките на 10 години да създаде гаранционен фонд на стойност 0.8% от всички гарантирани депозити. В него се очаква банките да съберат общо 55 млрд. евро (близо 10 пъти по-малко от ESM).

Те ще се управляват от новата агенция, която ще се занимава с ликвидирането на банки.

Вложителите ще могат да получават парите си в срок от 7 работни дни, като предишното предложение бе това да става за 20 дни.

„Говорим за революционна промяна в европейската банкова система. Данъкоплатците ще бъдат избавени от необходимостта да плащат, за да спасяват затънали банки", заяви Мишел Барние, еврокомисар по финансовите пазари.

Подготовката за създаване на банков съюз започна след избухването на световната финансова криза през 2008 г. Тогава спасяването на редица крупни банки бе осъществено за сметка на данъкоплатците. Очаква се съглашението за създаване на банков съюз да бъде подписано от лидерите на страните-членки на ЕС на двудневната им среща, която започва днес.

Правилата на банковия съюз ще бъдат задължителни както за 17-те страни от еврозоната. Останалите 11 държави от ЕС, използващи собствена валута, при желание също ще могат да се присъединят към банковия съюз.

Oще: банки  еврозона  европейска централна банка  фалит 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 20.12.201307:06

Това е хубаво, обаче означава и замразяване на капитали и изваждането им от оборот в икономиката. Това, че банките ще трябва да отделят определен процент средства в този фонд, означава, че няма да могат да оперират с тях. Започвам в един момент да се питам няма ли стремежа за подсигуряване в Европа просто да извади твърде много пари от икономиката.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 20.12.201306:10

и кво.. нема вече социализъм, а?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани