Стефан Константинов: Преговорите с фирмите са "скок" | webcafe.bg
newscafe

Министър и фирми в преговори за цените на лекарствата

Webcafe.bg
25.02.2012, 11:41 (обновена 25.02.2012, 15:12)
Стефан Константинов

Снимка: © Sofia photo agency

До две седмици министър Стефан Константинов трябва да подготви и представи задълбочен анализ на това как се формират цените на лекарствата у нас и как могат да бъдат намалени.

В понеделник здравният министър Стефан Константинов ще свика среща с представители на фармацевтичните компании, които продават лекарства на българския пазар в опит да договори намаляване на цените на медикаментите.

До две седмици министър Стефан Константинов трябва да подготви и представи задълбочен анализ на това как се формират цените на лекарствата у нас и как могат да бъдат намалени.

Към момента вариантът за понижаване на цените чрез сваляне на ДДС върху лекарствата не е актуален, каза здравният министър.

„Позицията на Дянков за това ДДС-то да не се променя е известна. Твърдя, че изключително голям резерв е намаляването на цената, до 50-100% може да бъде намалена, в преговори с компаниите", заяви министърът.

Той подчерта, че парите, които идват от този данък се разпределят за различни политики, включително за здравеопазване. Здравният министър определи свалянето на ДДС като "крачка" към решение на проблема с цените на лекарствата, а преговорите с фирмите като "скок".

По-късно и премиерът Бойко Борисов заяви категорично, че ДДС върху лекарствата няма да се намали, въпреки искането на опозицията. Той коментира темата по време на посещението си в Банско на старта от Световната купа по ски-алпийски дисциплини при жените.

"Ако започнем с лекарствата, ще отидем на хляба, ще отидем на всичко, а всъщност България е с най-ниските данъци в ЕС, така че това е популизъм и няма да го правим сега. А освен това кой ще определи кое е детска храна, да речем", каза Борисов, цитиран от БНР.

Как се ценообразува

Държавата контролира цените на отпусканите с рецепта чрез комисия, която е под шапката на Министерския съвет. Неин председател е представител на Министерството на финансите, а сред членовете има представители на здравното министерство, съсловните организации и лекарския съюз.

За лекарствата без рецепта цената се образува на пазарен принцип, допълни той. Константинов посочи, че върху крайните цени влияе и факторът големина на местния пазар. Причина за разликите в цените с други страни пък са и различните ставки по ДДС върху лекарствата. България попада в групата на страните от ЕС с най-висок такъв данък.

При определянето на максималните стойности на лекарствата у нас се взимат референтни цени от 13 страни в Европейския съюз, където съответното лекарство е най-евтино, обясни Стефан Константинов. Според министъра въпреки това в чужбина е възможно лекарствата да са по-евтини, защото здравните фондове успяват да договорят сериозни отстъпки с производителите.

Oще: ддс  лекарства  стефан константинов  цени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 25.02.201214:49

Никой не посмя да води преговори или дори просто да обсъжда чудовищните бонуси,които властта си самоопределя.Но за животоспасяващите лекарства ГЕРБ реши да почне преговори,макар че най-бедният народ на Европа,който живее без бонуси,плаща най-скъпите лекарства.Това е голям,цивилизационен проблем,но на Бойко какво му пука за хората?Друго нещо са кучетата...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани