БСК: Хората нямат работа, но и за работата няма хора | webcafe.bg
newscafe

БСК: Хората нямат работа, но и за работата няма хора

Webcafe.bg, по Dir.bg
25.03.2014, 19:25 (обновена 25.03.2014, 19:44)
офис

Снимка: © Sofia photo agency

Всеки четвърти от завършилите висше образование в България работи в чужбина

Всеки четвърти от завършилите висше образование в България работи в чужбина. Хората нямат работа, но и за работата няма хора. Това обяви ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара д-р Томчо Томов пред експерти от Националната референтна мрежа, съобщи Dir.bg.

България се държи като богата държава, която изнася висококвалифицирана работна ръка в чужбинa. Едновременно с това, голям процент от младите хора не работят, а разчитат на издръжка от родителите си, които най-често подпомагат семейния бюджет от чужбина. Около 40% от младежите без работа са потомствено безработни т.е родителите им също са без образование и доходи", допълва Томов.

70% от завършилите висше образование започват работа най-често в търговията, преработващата промишленост и услугите. В сферата на услугите най-търсената позиция е тази на охранител. 
Изследване на БСК показва, че жизненият цикъл на компетенциите в ИТ сектора е само 4 години, в инженерните специалности - 7 години, а за финансистите - 9 години. Един IT специалист се деквалифицира най-много за 4 години, ако не поддържа знанията си актуални.

"Нещо повече - докато един студент по "Информатика" стигне до трети курс, наученото от него в първи курс може вече да е остаряло", каза Томов.

При инженерите професионалните компетенции остаряват най-много за 7 години. Без допълнителни усилия за поддържане на професионалното ниво финансистите излизат от трудовия пазар за 9 години, показват още резултатите от проучването.

"Хората нямат работа, но и за работата няма хора. Едва 30 на сто от завършилите висше образование работят на позиция, която изисква завършенето от тях образование. Получава се парадокс - образователната система не подготвя необходимите кадри за икономиката, тя създава безработни", коментира още д-р Томчо Томов.

По думите му, проблемите при заетостта и безработицата започват още от средното образование, което все по-малко успява да подготви учениците да продължат да учат в университет и да ги мотивира да се реализират в областите, нуобходими на икономиката.

"Затова има и липса на кадри в определени професионални области. Около 55% от безработните нямат завършено средно образование", допълни още Томов.

Oще: безработни  бск  компетенции  работа 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани