"Труд": Църквата си поиска Болшевик | webcafe.bg
newscafe

Църквата си поиска Болшевик

Webcafe.bg
22.07.2013, 11:48 (обновена 22.07.2013, 14:00)
Светия синод

И тази власт се подмазва на Църквата

Бургаската църква "Св. Богородица" се надява да си върне остров Св. Анастасия, известен в миналото и като Болшевик, съобщи в. "Труд".

Ако бъде приет предлаганият от БСП и ДПС законопроект - всички храмове и манастири, за които Българската православна църква няма документи за собственост, да  бъдат върнати, то бургаската църква автоматично става собственик на туристическия обект.

"Не сме обезщетени за острова, а целият е бил на манастира", казва отец Борис Беров, който служи в църквата, пише кореспондентът на "Труд" в Бургас Мария Кехайова.

В момента на острова се реализира грандиозен проект с идея да бъде превърнат в една от морските атракции. Ще бъдат изградени ресторанти, сцени, "лекарни" за билки, а в стаите на монасите, които ще бъдат реновирани, туристите ще могат да остават да спят на хотелски начала. "Искат на острова да се правят венчавки и кръщенета. Но никой не пита църквата", коментират свещениците.

Как властта се подмазва на вероизповеданията

Преди седмица бяха внесени промени в Закона за вероизповеданията от Михаил Миков от Коалиция за България, Йордан Цонев от ДПС, Павел Шопов от "Атака", Хюсеин Хафъзов от ДПС и Васил Антонов от Коалиция за България.

Те предвиждат всички храмове, манастири и всички имоти, предназначени за богослужебна дейност, да станат собственост на религиозните общности заедно със земята. Това ще важи за всички вероизповедания.

Вероизповеданията няма да плащат и държавната такса за вписването на актовете и документите за имотите.

Опитите да се върнат имотите на Църквата датират още от 39-ото НС, когато управляваше кабинетът на НДСВ-ДПС. Първо опитаха със законопроект от НДСВ, през 2006-а пробваха и от "Атака". Сега вече законопроектът с участието на три партии е факт.

Според учени и експерти в закона обаче трябва да бъде заложено ограничение за възстановяване на вероизповеданията на имоти, които са публична държавна и частна държавна собственост, общинска собственост, на музеи и техни филиали, на архитектурни резервати, както и на обекти, собственост на БАН.

От "Атака" вече се притесниха, че Археологическият музей, както и джамиите - паметници на културата, ще се върнат на мюфтийството. Депутатът от ДПС Йордан Цонев успокои, че между първо и второ четене ще се внесе поправка в проекта, с която паметниците на културата ще останат извън обсега на закона. Заради казуса с музеи и паметници на културата тази седмица ще има заседание на културната комисия в парламента, на което ще бъде изслушан министър Петър Стоянович.

Oще: бпц  вероизповедания  закон  законопроект  имоти  остров  църква 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани