1/3 от раковите заболявания в САЩ се дължат на пушене | webcafe.bg
newscafe

Пушенето е виновно за 1/3 от раковите заболявания в САЩ

Webcafe.bg , по БГНЕС
29.03.2012, 11:42 (обновена 29.03.2012, 13:56)
циганка, цигари, пушене

Снимка: © Getty Images

Според американски учени тютюнопушенето само по себе си е виновно не само за рака на белите дробове, но и за 1/3 от всички ракови заболявания в САЩ

Повече от половината ракови заболявания могат да бъдат избегнати, твърдят американски учени.

"Разполагаме с огромен брой данни за причините и превенцията на рака. Време е да се приложи цялото това знание", казва професорът от центъра за изследване на рака "Ситман" във факултета по медицина на Университета във Вашингтон д-р Греъм Колдиц. Той е един от съавторите на статията в американското научно списание "Сайънс".

"Ние знаем, че начина на живот и обществото играят определяща роля за причините за рака", заявява ученият и посочва пушенето, типа хранене и липсата на физическа активност сред основните фактори за раковите заболявания.

Според учените тютюнопушенето само по себе си е отговорно не само за рака на белите дробове, но и за 1/3 от всички ракови заболявания в САЩ. Всеки пети от случаите пък се дължи на затлъстяване, добавят още те. Освен неправилния начин на живот, според специалистите, за рака отговорност носи и структурата на обществото.

Авторите на статията обясняват, че 75% от случаите на рак на белите дробове могат да бъдат избегнати чрез спиране на цигарите. Те също така приветстват стратегии като ваксини за някои видове рак като този на шийката на матката, предизвикан от човешки папилома вирус.

Като успех е посочено и сравнително бързото спиране в САЩ на използването на хидрогенирани растителни мазнини или трансмазнини, които са много вредни.

Oще: медицина  рак  сащ  тютюнопушене  университет  цигари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани