Опити за манипулации от ДПС във Варна на предварителните избори на Синята коалиция | webcafe.bg
newscafe

Прошко Прошков - десният кандидат за София

Webcafe.bg
12.06.2011, 17:25 (обновена 12.06.2011, 22:38)
вот, избори

Синята коалиция избира днес на предварителни отворени за всички избори претендентите си за президент и за кмет на София

Предварителните данни от днешните избори на Синята коалиция за десен кандидат-кмет на София и кандидат за държавен глава показват, че Прошко Прошков от ДСБ печели срещу номинирания от СДС Владимир Кисьов за София. Така районният кмет на Лозенец се очертава да е десният кандидат в местните избори наесен.

В битката за президентската надпревара обаче предварителните отворени избори печели засега кандидатът на СДС Румен Христов срещу номинирания от ДСБ Светослав Малинов.

Има опити от страна на хора на ДПС да манипулират във Варна вътрешния вот за номинация на кандидатите на Синята коалиция за президент и столичен кмет. Това съобщиха днес от Районната избирателна комисия на сините в крайморския град и председателят на ДСБ във Варна Димитър Камбуров. За опасност от манипулации предупреди още при отварянето на изборните секции и лидерът на ДСБ Иван Костов.

Въпреки че във вота се очакваше да се включат около 300 000 души, които могат да гласуват на 670 места в страната, основно училища, гласувалите са под три пъти по-малко. Изборните секции отвориха в 8 часа и приемаха бюлетини до 20 часа. Предварителният вот струва на Синята коалиция около 50 000 лева.

Димитър Камбуров съобщи, че е подал сигнал на тел. 112, след като хора, най-вероятно пратеници на ДПС, са започнали да снимат всички роми, гласували в секцията в училище "Елин Пелин" до ромската махала "Максуда", съобщи "Дневник".

Според Васко Василев, член на РИК за вътрешните избори във Варна, хората от екипа са се представили за "стажант репортери" от малко известен регионален сайт, свързван с местната централа на ДПС във Варна. "Всичко това се прави, за да бъдат сплашени ромите, които биха участвали във вътрешни избори на Синята коалиция", каза Василев.

В ранните следобедни часове стана известно, че компактни групи роми са били водени да гласуват и в избирателната секция във варненския квартал "Владиславово".

От щаба на СДС във Варна обаче отричат да имат сигнали за нередности при провежданите вътрешни избори. "Нямаме никакви официални сигнали за манипулация на вота", каза председателят на СДС- Варна Цанко Цветанов.

За манипулациите предупреди обаче още сутринта Иван Костов. Лидерът на ДСБ и съпругата му Елена бяха първите гласоподаватели в 50 ОУ "Васил Левски" в столичния кв. "Драгалевци".

Костов припомни, че е призовал в десния вот да се включат и премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов, но поиска от тях да се въздържат от агитация в полза на едни или други кандидати.

Костов изрази очакване, че в днешните избори ще се включат повече хора, отколкото е членската маса на СДС и ДСБ. Мотивацията да дойдат пред урните е отговорността да излъчат кандидат на Синята коалиция, посочи той.

Лидерът на СДС Мартин Димитров пусна бюлетина в избирателната секция в 9-а Френска езикова гимназия в София. Той призова партньора си ДСБ да оттегли заместник-министрите си от кабинета на Бойко Борисов, ако иска да е истинска опозиция и така коментира подкрепата, която преди дни премиерът и Цветан Цветанов дадоха на претендентите на СДС.

"ДСБ има заместник-министри в този кабинет, тоест те тях са подкрепили", обясни лидерът на синята партия. Той беше категоричен, че ако Христов и Кисьов днес загубят, СДС ще застане безрезервно зад Малинов и Прошков наесен.

Лидерът на СДС съобщи, че до момента има активно участие на избиратели във вота, но са получили и сигнали за опити за манипулация, като отказа да посочи къде и какви са те.

"Изпитах чувство на огорчение, че СДС беше разцепен и се налага да ходим на предварителни избори", заяви президентът Петър Стоянов в периода 1997-2002 г., след като пусна своята бюлетина на вътрешния десен вот.

Според него, ако е било това разцепление, "днес Съюзът на демократичните сили щеше да бъде далеч по-силен и по-влиятелен". "Днес наистина можехме да бъдем голяма, силна, авторитетна и будеща уважение организация", допълни той и посочи, че е гласувал за кандидатите на СДС, тъй като житейската и политическата му биография е свързана само с тази партия.

Бюлетина в синия вот пусна и червеният претендент за кмет на София - общинският съветник Георги Кадиев.

"Предварителните вътрешни избори са добра практика и повече партии трябва да я взаимстват", коментира той пред журналисти.

"Тук съм, не за да изразя подкрепа за един или друг кандидат, а да подкрепя въвеждането на нормалност в политиката в България", заяви Кадиев. Той допълни, че е надявал и БСП да проведе вътрешни избори за президент, тъй като "смисълът не е в това кой ще бъде избран, а в предварителната вътрешнопартийна кампания". Социалистът заяви, че ще работи в тази посоки, тъй като това е една от най-добрите форми за предварителна тренировка за истинските избори.

Кадиев отказа да разкрие за кого е гласувал, за да не манипулира вота. Бъдещето на България минава през "трупа" на ГЕРБ, каза още Кадиев.

По думите му партията на Борисов е довела до криза в морал, подменяйки десетте Божи заповеди с нови гербовски заповеди - "Предавай всеки и всички; Преследвай всеки и всички; Подслушвай всеки и всички; За всичко хубаво е виновен Бойко Борисов, а за всичко лошо - всеки един от нас по отделно", заяви социалистът. Според него "това е нещо, от което България трябва да се отърве и моята постъпка днес е сигнал в тази посока".

В изборите на десницата се включи и соцдепутатът Миглена Плугчиева.

Oще: варна  владимир кисьов  вот  георги кадиев  герб  дсб  иван костов  избори  мартин димитров  прошко прошков  румен христов  светослав малинов  сдс  синята коалиция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани