НГДЕК остава в центъра до зимната ваканция | webcafe.bg
newscafe

НГДЕК остава в центъра до зимната ваканция

Webcafe.bg, по "Сега"
24.09.2014, 16:41 (обновена 24.09.2014, 16:58)
нгдек

Снимка: © В.Е.

Ремонтираната сграда на НГДЕК в кв. "Модерно предградие" стои празна, защото според родители азбестовите плоскости на стените крият опасност за здравето на децата им.

Класическата гимназия в София ще продължи да се помещава в близост до Женския пазар до зимната ваканция, съобщава в. "Сега". Учебната година в НГДЕК започна със закъснение, защото Регионалната здравна инспекция установи, че сградата на 13-о ОУ, в която се обучават учениците на гимназията, не е годна за провеждане на занятия.

Министерството на културата продължава да не взема решение в продължаващата над една година сага със сградата на Класическата гимназия, пише в. "Сега". Тази седмица експертите на РЗИ са установили, че учениците могат да се завърнат в сградата до Женския пазар.

След зимната ваканция обаче възпитаниците на гимназията  ще се върнат в ремонтираната за над 2 млн. лв. европейски средства сграда в кв. "Модерно предградие".

След новата проверката на РЗИ в училището останаха затворени само 2 стаи на 4-тия етаж, чийто тавани все още са леко влажни. Покривът на училището е ремонтиран с общински пари за 200 хил. лв. Вчера заместник-кметът Тодор Чобанов коментира, че общината ще осигури и 400 хил. лв. за смяна на дограмата на прозорците на цялото училище. Не е ясно защо обаче се прави ремонт на тази сграда, след като другата на ул. "Баба" стои празна.

Преди ден зам.-министърът на културата Боил Банов коментира, че регионалното министерство е дало срок за прехвърляне на училището в "Модерно предградие" до зимната ваканция, тъй като на 5 април 2015 г. изтича срок, поставен от ЕК за приключване на проекта. Това означава, че ако гимназията не бъде върната там, културното ведомство трябва да възстанови 2.2 млн. лв.

Oще: древни езици и култура  европейски средства  евросредства  ес  женски пазар  класическа  класическа гимназия  нгдек  ремонт  сграда 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.