Китай посегна към египетския нефт | webcafe.bg
newscafe

Китай посегна към египетския нефт

Webcafe.bg
30.08.2013, 12:29 (обновена 30.08.2013, 12:35)
Петрол, бензин, газ, дизел

Снимка: © Getty Images

Китай се нуждае от ресурси и ги намира чрез експанзията на държавните си компании

Китайският нефтен гигант Sinopec стъпва на египетския пазар въпреки размириците и царящата несигурност в северноафриканската държава. При поредната офанзива на Пекин към световните енергийни запаси, държавната компания обяви, че ще плати 3.1 млрд. долара за дял в бизнеса на свой конкурент, предаде Франс прес.

Става въпрос за 33% от египетското подразделение на американската нефто- и газодобивна компания Apache. Сделката трябва да бъде одобрена от местния регулатор. Това е най-новото голямо придобиване в енергийния сектор с китайско участие, след като през миналата година CNOOC, друга държавна компания, купи канадската Nexen за 15 млрд. долара, въпреки съпротивата на политическо равнище.

През 2012 г. Apache добиваха по 100 000 барела нефт и 354 млн. куб. метра газ дневно. Според изчисления на Sinopec, запасите са в размер на 641 млн. барела нефт и 107 млрд. куб. метра газ.

И какво като се стрелят по улиците?

Сделката стана факт, въпреки хаоса, в който потъна Египет след военния преврат от началото на юли т.г. Привърженици на сваления президент-ислямист Мохамед Морси водят кървави улични сражения със силите за сигурност, подчинени на новото правителство, поставено на власт от военните. От Apache обявиха, че сондажите им в пустинята не са пострадали от сблъсъците в страната.

В същото време американската компания посочи, че сделката е част от стратегическо партньорство със Sinopec и постепенно ще пренасочва бизнеса си само в рамките на Северна Америка.

Зависимият гигант

„Зависимостта на Китай от външни доставки на нефт е относително висока, затова общата тенденция е да се търсят на глобално равнище активи с добро ценово представяне", коментира анализаторът от C1 Energy Ли Ли. Тя допълни, че сделката с Apache показва едно: „Те (държавната компания - бел.ред) вярват, че равнището на политическия риск може да бъде контролирано".

Пекин насърчава китайските компании да се разширяват в чужбина и така да гарантират горивата и суровините, нужни за функционирането на втората по големина икономика в света. Освен това, Китай има все по-силно присъствие на политическо и икономическо равнище в Африка, като, очаквано, официалните представители на страната отричат зад това да стоят амбиции за източването на ресурсите от Черния континент.

Oще: apache  sinopec  египет  китай  нефт  ресурси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани