По-високи заплати за чиновниците, за да си плащат осигуровките | webcafe.bg
newscafe

По-високи заплати за чиновниците, за да си плащат осигуровките

Webcafe.bg
13.02.2012, 17:01 (обновена 13.02.2012, 17:18)
Дянков

Снимка: © Sofia Photo Agency

Сега за всяко SMS-дарение от 1 лев в държавната хазна влизат 20 стотинки ДДС. "Симеон Дянков каза, че не може да се промени законът и ДДС трябва да остане"

От следващата година държавните служители може да плащат 40 % от осигуровките си. Това е едно от предложенията за стабилизиране на осигурителната система, подобряване контрола и развитие на пенсионната система на работодатели и синдикати, обсъдени на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Сега държавата плаща изцяло осигуровките.

Предвижда се както е в реалния сектор, в икономиката, държавните служители да плащат 40 %, държавата 60 %, като това бъде съпроводено с еднократно целево увеличаване на техните възнаграждения, така че реалният доход, който получават, да не бъде намален, каза пред агенция „Фокус" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

На днешното си заседание синдикатите, работодателите и правителството са се договорили от началото на 2013 г. да бъде въведено правило, когато се прави индексация на минималната пенсия, със същия процент да нарастват и останалите. Това ще е механизъм за равнопоставеност на всички пенсионери и за въвеждане на пазарен стимул - според приноса в осигурителната система да се определя и размерът на пенсията.

Силовите ведомства и осигуровките

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че вицепремиерът Симеон Дянков се е ангажирал да представи анализ за подобряване на осигурителния баланс на силовите ведомства - МВР, Министерството на отбраната и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Осигуровките на тези сектори не съответстват на разходите за пенсии, които генерират те в НОИ. По сметки на бизнеса и синдикатите вноските им трябва да се вдигнат с 15%, за да покриват разходите за пенсии на полицаите и военните. "Освен това при някои категории служители все още няма пенсионна възраст, нещо, което трябва да бъде променено", каза още Димитров - при военните има фиксиран само трудов стаж за пенсия, поясни той. Днес обаче не е било постигнато съгласие за въвеждане на възраст при тях.

ДДС и даренията

Синдикатите са предложили на Дянков ДДС върху дарителските SMS-и да бъде дарявано от държавата на бедстващите граждани, съобщи президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев след заседанието.

Сега за всяко SMS-дарение от 1 лев в държавната хазна влизат 20 стотинки ДДС. "Симеон Дянков каза, че не може да се промени законът и ДДС трябва да остане, но ние обяснихме, че не искаме да се променя законът, а парите, които се получават като ДДС, да бъдат дарявани", поясни синдикалистът.

Oще: осигуровки  пенсии 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 14.02.201210:36

Чиновниците излизат все по-скъпо на мат'ряла.Чиновниците са безполезна,паразитираща сган,която трябва да бъде съкратена до абсолютният минимум,а ексцеса пренасочен в строителството и чистотата.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани