Еврозоната сега има нужда от страни като България, от страни със строга фискална политика", каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в интервю за CNN | webcafe.bg
newscafe

Леле-мале! Еврозоната има нужда от България...

Webcafe.bg
23.11.2010, 12:01 (обновена 23.11.2010, 12:49)
симеон дянков

Снимка: © БГНЕС

Брей да му се не види - еврозоната се нуждае от България, така смята финансовият министър Симеон Дянков

"Еврозоната сега има нужда от страни като България, от страни със строга фискална политика", каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в интервю за американската телевизия CNN.

Преди няколко месеца Дянков беше критикуван заради това, че не успя да прогнозира гръцката криза, заради която спря българският устрем към чакалнята на еврозоната. Симеон Дянков обеща още през август м.г. страната ни да е в еврозоната до края на мандата на това правителство - т.е. 2013-а. В края на януари правителството дори представи конвергентната си програма в Брюксел, но след това се оказа, че трябва да коригира по европараметри изчисляването на дефицита в бюджета... 

"Българската валута левът е свързан с еврото от самото начало, от 1999 г., така че ние донякъде вече сме в ситуация, при която все едно при нас е въведено еврото. Честно казано, смятам, че в момента еврозоната има нужда от страни като България, със строга фискална политика, повече отколкото тези страни се нуждаят от нея." Това заяви Дянков.

Финансовият ни министър не изключи появилите се вече прогнози, че е възможно следващата страна в криза да се окаже Португалия. 

"Всички погледи сега са отправени към Португалия. Затова беше важно проблемът с Ирландия да се реши бързо и мисля, че ние, финансовите министри, го направихме. Разбира се, сега притесненията са свързани с Португалия, а след нея - с Испания. Смятам, че това, което бързият ирландски план показа е, че подобен план може да бъде създаден за седмица до 10 дни, но някакъв вид предварително планиране би било много добра идея."

Вицепремиерът посочи, че не толкова еврото е имало проблеми, а европейските институции не са били подготвени за кризата.  Фокусът на сегашната криза не е толкова върху европейската валута, колкото върху европейските институции - Европейската комисия и ЕЦБ, които не са били готови да се справят с кризата, стана ясно от думите на Дянков.

Oще: cnn  евро  еврозона  интервю  ирландия  министър  португалия  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани