Всички гледат към "Дондуков" 2 | webcafe.bg
newscafe

Всички гледат към "Дондуков" 2

Webcafe.bg
31.07.2013, 12:42 (обновена 31.07.2013, 17:16)
Президентство

Снимка: © Sofia Photo Agency

Очаква се ветото на президента по актуализацията на бюджет 2013

Актуализацията на бюджет 2013 предстои да бъде одобрена и на второ четене в парламента до ден и политическите сили гледат към "Дондуков" 2 - дали президентът ще наложи вето, както обеща.

За да излязат във ваканция от 5 август, депутатите съкратиха срока между първо и второ четене на актуализацията на бюджета. Първият работен ден на 42 НС след лятното прекъсване е на 4 септември.

В случай на вето ще се наложи народните представители да прекъснат ваканцията си и да се завърнат в парламента. Ветото изисква да бъде отхвърлено с гласовете на 50% плюс един от всички народни представители, така че управляващото мнозинство от БСП и ДПС отново ще трябва да прибегне до услугите на "Атака".

Както е известно, депутатите от БСП и ДПС са 120, но тъй като дадоха дума Делян Пеевски да не ходи в парламента докато Конституционният съд не се произнесе дали той може да се върне като депутат, фактическият им брой е 119.

Нов дълг от 1 милиард лева и "корекция" на бюджета с половин милиард

Комисията по бюджет и финанси прие вчера на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.

В приходната част на бюджета е записано, че общите приходи са в размер на 18 196 217 500 лв. Разходите са в размер на 19 492 248 100 лв. От тях 8 485 005 100 лв. са разходите, трансферите са 10 099 028 100 лв., вноската в общия бюджет на ЕС е 908 214 800 лева.

Прието бе предложение на депутатите от Коалиция за България Корнелия Нинова и Георги Гьоков за увеличение на месечната помощ за отглеждане на деца с увреждания от 189 на 217 лева, което засяга 22 000 деца с увреждания. Около 3 млн. лева са необходими за тази мярка до края на годината. За следващата година необходимата сума ще е 7.4 млн. лева. Актуализацията на бюджета ще влезе в сила от 1 август 2013 г.

Комисията отхвърли предложения от ГЕРБ социален пакет от 150 млн. лева.

Пленарна зала

По време на дебатите представители на управляващото мнозинство така и не успяха да отговорят защо се тегли заем при високи лихви, който да се сложи във фискалния резерв - т.е. в БНБ при почти нулева доходност.

Основният аргумент на защитниците на актуализацията беше, че към шестмесечието неизпълнението на приходите, заложени по план в бюджет 2013, е за над 1.1 млрд. лева.

Нищо чудно, но дано не се стигне до втора актуализация на бюджета до края на годината, предупреди депутатът от ПГ на Коалиция за България Георги Кадиев.

"Искам да разсея притеснението на Владислав Горанов за 265 млн. лв. неизпълнение на данъчните приходи. Би било истински героизъм, ако Министерство на финансите сведе неизпълнението до 500 млн. лева, ако успее да направи несъбираемостта от данъците 500 милиона лева", посочи Кадиев.

"По ДОД, ако очаквате 300 милиона лева, засега има само 60 милиона. За ДДС, ако очаквате 800 милиона, има 220 милиона лева за първите 6 месеца", добави той.

Кадиев постави въпроса за начина на работа на Агенция "Митници", която работи с един заместник-директор, който изпълнява временно длъжността директор.

Причината е, че настоящият й шеф Ваньо Танов е в болнични и не е подал оставка, макар че настоящата власт иска да го освободи.

Бих задал въпроса на ген. Танов какво се случи с наркотрафика през 2012 г., каза Кадиев и посочи, че ситуацията в НАП е в пъти по-лоша, отколкото в митниците.

Вместо ген. Танов, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отговори на въпроса за дрогата. "За 2012 г. в България бяха задържани 14 тона хашиш, 60 кг кокаин, 3 тона кокаин в Испания. Къде са вашите мерки и успехи?", заяви Цветанов.

Според бившия шеф на НАП и депутат от ГЕРБ Красимир Стефанов само 150 млн. лева са рисковете за неизпълнение на приходите в Националната агенция за приходите (НАП).

"Още от февруари НАП, Агенция "Митници" и експертите от Министерството на финансите имаха прогноза относно рисковете за бюджета. 900 млн. лева беше песимистичната прогноза за неизпълнение, а оптимистичната беше за 500 млн. лева. Сега правителството съобщава оптимистичната прогноза", заяви Стефанов.

Слава Богу, в НАП има приемственост и останаха колеги - професионалисти, отбеляза Стефанов. 
"Има изоставане при Агенция "Митници", особено при акцизите. Трябва да се направи нещо по отношение на митниците, добави той.

Преди ден министърът на финансите Петър Чобанов също заяви, че най-голямо е неизпълнението при приходите от акцизи и ДДС.

Според икономиста Георги Ангелов обаче, приходите от акцизи показват постоянно подобрение от януари насам и ако тази тенденция се запази, заложените в бюджета приходи са напълно изпълними.

"Съответно, прогнозата за 450 млн. лева неизпълнение на акцизите, с която се аргументира актуализацията на бюджета, е по-скоро необоснована. Важният въпрос е дали тенденцията на подобрение ще продължи при новото правителство (и евентуалния нов шеф на митниците)?", пише той в блога си и дава графика в потвърждение на думите си.

Oще: актуализация  бсп  бюджет  вето  герб  дпс  кс  президент 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани