Новините на 2.08.2010 г. | webcafe.bg
newscafe

Денят накратко: ВАС гледа делото срещу Доган на 2 септември

Webcafe.bg
02.08.2010, 13:36 (обновена 02.08.2010, 18:33)
Ахмед Доган 75x81

Снимка: © БГНЕС

Веднага след ваканцията си, още на 2 септември, Върховният административен съд е насрочил делото срещу лидера на ДПС за конфликт на интереси

*Върховният административен съд (ВАС) ще гледа делото срещу лидера на ДПС за конфликт на интереси във връзка с хонорара за хидроенерийгни проекти още на 2 септември, в 10 часа на открито заседание. Съдът в момента е във ваканция и не насрочва дела, а останалите казуси получават дати за заседания през 2011 г.

Делото на Доган обаче е насрочено приоритетно. То ще се гледа в открито съдебно заседание и като страни са призовани парламентарната комисия за борба с корупцията конфликт на интереси и парламентарна етика, чийто доклад констатира нарушението на Доган, прокуратурата и лидерът на ДПС.

На него трима магистрати от ВАС ще трябва да преценят дали е налице конфликт на интереси. Ако установят, че Доган е нарушил закона, магистратите могат да постановят да бъде глобен до 3000 лeва или да бъде конфискуван полученият от него консултантски хонорар от 1 млн. евро за "Цанков камък". Според юристи обаче шансът да се произнесат, че има конфликт на интереси, не е голям, тъй като Доган е сключил договора за хонорара през януари 2008-а, а законът за конфликт на интереси е влязъл в сила през 2009-а. Част от парите са получени през 2009-а.

Хонорарът обаче не беше деклариран в декларацията му пред Сметната палата, подадена през 2009-а г. Въпросът е дали е отразен и в данъчната му декларация. 

*50% от хората подкрепят увеличаването на осигурителната вноска за пенсия с 2-3 процента, а 15 на сто смятат, че трябва да скочи значително. Това показват данните от проучване на Националния осигурителен институт, направено в рамките на проведените 19 "кръгли маси" в цялата страна.

Две трети от хората смятат, че е по-добре да се увеличи изискваният стаж за пенсиониране, само 1/3 искат да се увеличи възрастта. Само 34% от запитаните са посочили, че биха се пенсионирали по-рано, ако имат такава възможност. 44% казват, че биха работили и след навършване на възраст и стаж.

Основен стимул за по-дългата работа при хората е бонусната система и по-високата пенсия, която биха получили, ако има такива бонуси. Хората са единодушни, че стажът за пенсиониране трябва да се повишава плавно във времето.

Управителят на НОИ Христина Митрева посочи, че в края на годината общественото осигуряване ще е на червено само с 55 млн. лева.

Институтът събира по-малко пари, но и изразходва по-малко, след като се въведоха антикризисните мерки, свързани с болничните и отложеното плащане на добавките за старост при хората над 70 години, както и неувеличението на вдовишката добавка.

С най-голям процент в момента преразход има във фонд "Безработица" - 45 млн. лева. За юни хората с право на обезщетения за безработица са с 8.2% по-малко спрямо май.

*В Twitter в неделя беше публикувано 20-милиардното съобщение, предаде онлайн изданието на британския вестник "Телеграф". Самият туит е част от разговор между двама потребители и е трудно да се дешифрира. "Така че това означава, че баражът може да се върне по-късно изведнъж", пише японският потребител GGGGGGo_Lets_Go. По-късно е затрупан с поздравителни съобщения от цял свят. Японците пращат почти 8 милиона туита на ден. Те представляват около 12% в световен мащаб и така се подреждат малко след САЩ.

Японските потребители на Twitter достигнаха световен рекорд по време на мача между Япония и Дания, в който Япония победи с 3:1. Регистрирани са 3 283 в секунда, като най-вероятно повечето от тях са от японци. Около 16% от японците пускат съобщения в Twitter, докато в САЩ само 9.6% използват услугата.

На Twitter му трябваха 4 години, за да достигне 10 млрд. туита през март тази година, но по-малко от пет месеца, за да удвои количеството им благодарение на растящата популярност на интернет услугата. Причината Twitter да е толкова популярен в Япония е, че на японски можеш да кажеш много повече с ограничение от 140 букви.

*Собственикът на Мадара АД Валери Симеонов наказа с 1200 лева глоба за пушене на работното място свой мениджър, съобщи БГНЕС. Управителят на дъщерното дружество "Мадара трейд"-Веселин Петров, бил изловен от Симеонов да пуши в събота на територията на завода въпреки забраните.

За назидание, заповедта била разлепена на ключови места пред всички цехове и сгради на "Мадара" АД. Въпреки че Веселин Петров е кръстник на шефа на фирмата, Симеонов не се посвенил да го санкционира. Глобата щяла да се удържа три месеца от заплатата на Петров. 

Това е най-тежкото наказание за цигара до този момент в "Мадара". До сега е имало разлепени и други заповеди на Симеонов за наказания на служителите му, но тази е най-тежката. Практиката била, когато работник наруши вътрешния ред, на видни места да се слагат директорските депеши и то със снимка на виновния работник.

Oще: twitter  нои  осигуровки  пенсия  туит 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани