Колкото за актуализацията, толкова и за президента | webcafe.bg
newscafe

Колкото за актуализацията, толкова и за президента

Webcafe.bg
16.08.2013, 10:32 (обновена 16.08.2013, 17:05)
парламент

Както се очакваше, ветото беше преодоляно

Няма да се наложи. Така премиерът Пламен Орешарски отговори на въпрос дали до края на годината ще има още една актуализация на бюджет 2013. Освен това заяви, че предвиденият заем от 1 млрд. лева в новите разходи може да е по-малък от тази сума.

Както се очакваше, президентското вето днес беше преодоляно със 130 гласа - на всичките 119 от БСП и ДПС плюс 11 депутата от "Атака". Всички народни представители от ГЕРБ гласуваха против.

По време на изказванията си, депутати и министри от управляващото мнозинство говореха толкова за необходимостта от актуализация, колкото и за непростимото вето, наложено от президента Росен Плевнелиев. Отново, макар и с други думи, бяха повторени тезите докъде се простират президентските правомощия и за социалната чувствителност на държавния глава, както и завареното тежко наследство от ГЕРБ - състоянието, в което са оставили държавата.

Защитата на мнозинството

Министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че икономиката е застинала - по вина на водената от предишната власт политика на административен произвол и генериране на просрочия при разплащане с бизнеса.

Бюджетът стопира всякакви възможности за растеж, създадена е илюзия за фискална дисциплина, е мнението на министъра. Дефицитите на цялото предишно управление са над 5 млрд. лв, а емитираният дълг при управлението на ГЕРБ е малко повече от 8 млрд. лева, най-вероятно за текущи разходи, посочи Чобанов. Без актуализация и нова емисия дълг няма как да бъде преодоляна "дупка" от над 2 милиарда в приходната част, стана ясно от изявлението му.

Лидерът на ДПС Лютви Местан похвали Чобанов за неговата убедителност. ""Г-н Чобанов, бяхте много убедителен, но е невъзможно да върнете дебата във фискалната му част, защото няма нищо фискално в мотивите, с които държавният глава упражни правото си на вето върху бюджета".

Според Местан ветото е политически акт, който преследва няколко цели. "... Основната теза, която ще се разгръща, ще бъде - ето я новата Тройна коалиция, която управлява страната. Втората цел е на тази база да се налее нова енергия в протестите. Третата цел е президентът, който губи ролята на обединител на нацията, да влезе в нова роля - на морален съдник, цензор на българската политика", добави Местан.

Тезата за "политическото" в днешните дебати разви и лидерът на БСП Сергей Станишев, който директно атакува в изявлението си ГЕРБ и президента. "Разрушена държавност и смазано гражданско общество заварихме преди три месеца. Парламентът беше гумен печат на чужда воля с 5% доверие, отбеляза той и попита къде е госпожа И.Ф. - организаторът на това срамно отклонение.

"Самия ГЕРБ се отрекоха от Дянков, изхвърлиха го като парцал. Последният мохикан - Плевнелиев, иска да се запази бюджетът на Дянков", каза лидерът на БСП. "Не вярвам той да е наивник и да не знае за подкрепата на работодателите и синдикатите за бюджета".

Заварихме мълчалива президентска институция, президент, избран с тежки измами и манипулации, затова вероятно е послушен,  каза Станишев. Той заяви, че държавният глава е бил "назначен да пази топлото кресло докато дойде време за кандидатурата на вече бившия премиер".

Нападенията на опозицията

"Не съжалявам, че нашата партия го излъчи, но излъченият от вас предишен президент Първанов истински съжалява, че ви е посочил за председател на БСП. Горчиво съжалява". Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на нападката за "назначения президент".

Освен това Борисов посочи, че още на 4 април т.г. Брюксел е възстановил 800-те милиона лева, дадени на българските зърнопроизводители, заради които държавата пусна вътрешен дълг през февруари. Няма отговор и досега от настоящата власт, която продължава да настоява, че един от мотивите за актуализацията е и този дълг, чийто падеж е сега през август.

"Актуализацията на бюджета е абсолютно ненужна. Приходните агенции в момента събират повече приходи от планираното", каза още Борисов.

Вместо да се стегнат и да събират приходи, и да работят, те тръгнаха по най-лесния начин - с кредити, които да похарчат, а лихвите по кредитите и това, което след това ще се връща, главници, ги оставят на младите хора", заяви Борисов.

"Това правителство рано или късно ще падне и то с гръм и трясък. С днешната актуализация след една години всички ние ще се чудим как да затягаме колана, за да можем да решим катастрофата, в която ще ни вкарат. На моите приятели - синдикалните лидери, да има кажа, че с днешната си подкрепа, след една година ще се червят. Управляващите така са решили, ще го актуализират днес, а всички ние след една година ще теглим от това решение, което днес ще се вземе", заяви лидерът на ГЕРБ.

"Намалението на тока с 5% е изчислено по формулата отзад напред - ако трябва да поевтинее с 5 на сто колко пари ще трябват. Лошото според него е, че очакваните приходи от продажба на въглеродни квоти няма да са достатъчни, за да запълнят дупката. От тях ще дойдат 150 млн. лева, а търсите 498 млн. лева, каза депутатът от ГЕРБ.

Според депутата от ГЕРБ Менда Стоянова, ако управляващите спазят обещанията си за противодействие на контрабандата и спрат с непрекъснатите чистки, приходните агенции може и да излязат от вцепенението си и да заработят.

Президентът: Сблъскайте аргументи, а не българските граждани

Президентът Росен Плевнелиев призовава политическите сили, представени в Народното събрание, да работят за стабилност и да не пренасят политическата конфронтация от парламента в гражданското общество. Това се казва в обръщение на държавния глава, изпратено до медиите.

"Всеки един дебат може да бъде полезен и да доведе до по-добри резултати, но само ако се положи усилие да се сблъскат истински аргументи, а не българските граждани", посочва президентът.

Призовавам органите на реда да не допускат мирните действия и демократични послания на всички протестиращи да бъдат опорочени от провокации, се казва още в обръщението.

Oще: актуализация  атака  бойко борисов  бсп  вето  герб  депутати  дпс  лютви местан  парламент  пламен орешарски  президент  сергей станишев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани