Шефът на СОС е в отпуск и не може да отговори за имотите си | webcafe.bg
newscafe

Шефът на СОС - в отпуск, после ще си каже за 52-ата имота

Webcafe.bg
29.10.2010, 18:01 (обновена 29.10.2010, 18:18)
Андрей Иванов

Андрей Иванов е излязъл в отпуска, се оказва...

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов ще отговори на твърденията за имотното му състояние, когато се запознае с тях, съобщи днес пресаташето на Столичния общински съвет Галя Георгиева.

"Уважавам правото на журналистите и хората да знаят истината и ще отговоря добросъвестно на въпросите им, след като се върна от отпуск, който ми е гласуван от СОС с решение № 591 от 21. 10. 2010 година и се запозная с изнесените твърдения", казва Иванов.

От РЗС съобщиха днес нови подробности относно имотното състояние на Иванов - за общо 52 недвижими имота на стойност над 10 милиона лева, повечето от тях придобити докато е бил полицейски и данъчен служител.

По тяхна информация Андрей Иванов е постъпил в МВР през 1981 г. - във времената на народната милиция. Бил е началник на 9-то РПУ в "Люлин". От 1999 г. е работил в Главно данъчно управление (предшественик на НАП), информира депутатът от РЗС Емил Василев.

През 2007 г. Иванов е станал общински съветник, след като Цветан Цветанов е наложил преместването му нагоре в листите на партията. Според Василев двамата се познавали още от 1987 г., когато са работили в една стая в СДВР.

Представителите на РЗС представиха документи за собствеността на Иванов. Според тях той се ползвал с протекциите на Цветанов при оглавяването на столичната организация на ГЕРБ и със същите протекции е бил избран за председател на общинския съвет, въпреки че фаворитът на Борисов за шеф на СОС е бил Владимир Кисьов. Никой не е познавал Андрей Иванов преди Цветанов да го представи на ГЕРБ, каза Яне Янев.

Впоследствие общинските съветници от ГЕРБ са взели страната на Цветанов, а не на лидера си Бойко Борисов и това довело до избора на Иванов за техен шеф.

През периода 1995-98 г. като началник на 9-то РПУ в ж.к. "Люлин" Андрей Иванов придобил мезонет 180 кв. м с два гаража, магазин за хранителни стоки, бинго зала, сладкарница, пицария и павилион на "Еврофутбол", всичко това - в същия столичен квартал, където е работил.

Като служител на Главно данъчно управление е придобил апартамент 70 кв. м в жк "Младост", 5 парцела в Банкя, кв. "Михайлово" с обща площ 10 000 кв. м, чрез право на строеж - 39 магазина на кооперативния пазар в жк "Люлин". След това придобива ателие от 120 кв. м на ул."Съединение" № 3 в София и още един парцел от 900 кв. м в кв. "Михайлово", гр. Банкя. В бизнес периода си става собственик на още едно дворно място над 2 дка в гр. Банкя, където строи голяма къща с басейн.

Взема и апартамент 150 кв. м, с 2 гаража пак в София, с още един парцел от 22 хил. кв. м в Банкя, с парцел в кв. "Драгалевци", където чрез право на строеж придобива чрез строителната си фирма и 3-етажна жилищна кооперация. Иванов придобива чрез право на строеж и апартамент от 120 кв. м в кв. "Слатина" и купува още един парцел в Банкя за 120 хил. евро. Има прехвърляне на собственост и от родителите си.

Става въпрос за 52 имота за общо 10 милиона лева, обобщиха от РЗС. Според Емил Василев като полицейски служител Иванов е притежавал 8 търговски дружества, което е в нарушение на закона. С имотите, прехвърлени от родителите му, общият им брой нараствал на повече от 60.

От РЗС посочиха, че парцелите в Банкя са купувани като земеделска земя, вкарвани са в регулация и са продавани на по-ниска цена, което е знак за измама. Осен това от партията на Янев заявиха, че ще сезират НАП и комисията за борба с корупцията, тъй като всички имоти са били закупени от Иванов в качеството му на физическо лице и не е ясно дали е декларирал използваните пари.

Василев посочи, че през 2003 г. две фирми са спечелили търга за концесията на 20 маршрутни линии. Това са "Сиси - Т" на Николай Петров с 9 линии и "ЕГ 6" на сегашната депутатка от ГЕРБ Стефани Михайлова с 11 линии. Двамата били служители на Иванов във фирмата му "Банкя 21".

Василев обяви, че тези 20 линии носят годишна печалба от 16 милиона лева, а пък в интервю Иванов заявил, че печели "скромните" 70 хиляди лева годишно от отдаването под наем на три имота.

По думите на Василев съпругата на Иванов е един от най-големите дарители на ГЕРБ и е собственик на няколко печеливши търговски фирми - една, от които е в съдружие с шефа на "НАДИН". Заради това съдружие от РЗС заподозряха бизнес мотив в акцията срещу Дамбовците.

Според РЗС, собственици на временни търговски обекти на кооперативния пазар в „Люлин" са подлагани на натиск от страна на общината да се изнесат. Техните обекти са разположени на земя, за която Иванов е имал право на строеж, но го е загубил.

Спонсорство от "Лев корпорация"

От РЗС представиха и документи, които показват, че "Лев корпорация" е спонсорирала и Столична община по проекта "Система за видео наблюдение" - Метро София. Това става ясно от писмо на представителя на една от страните "Лев корпорация" Боян Чуков до представителя на фирмата "Праймвижън" Филип де Грав, белгийската компания, която е изразила готовност да изгради видеосистемата.

""Лев корпорация" потвърждава нашата готовност за банкова гаранция. Г-н Цветанов изрази желанието си за бързо преодоляване на законовите формалности, така че кметът г-н Борисов да е в състояние да подпише договора при визитата си в Брюксел на 17.03.2006 г.", пише в писмото.

Oще: андрей иванов  бойко борисов  герб  имоти  мвр  нап  рзс  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.07.2010, 13:10

1 чичо | 31.10.201008:47

Хайде, какво чакате? Почвайте, Яне такъв, онакъв! Лъжа, измислица, компромат на комунистите! Най-чисти и честни са ГЕРБ и друг Бог освен ББ да нямаме!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани