Здравното министерство: Диетичният хляб е наред | webcafe.bg
newscafe

Здравното министерство: Диетичният хляб е наред

Webcafe.bg
31.01.2011, 14:44 (обновена 31.01.2011, 15:03)
Хляб

Няма сериозни нарушения при производството на тъмни и диетични хлябове, твърди здравното министерство след извършената серия проби

Няма сериозни нарушения при производството на тъмни и диетични хлябове. Това показват резултатите от проверката на здравното ведомство, направено в периода 11-20 януари.

Инспектирани са общо 535 фурни и 891 магазина. Изследвани са вида и количеството на влаганите суровини в хлябовете, както и спазването на законодателството по отношение етикетирането и представянето на храните.

Според резултатите в 34 обекта за производство е установено несъответствие при етикетирането и представянето на храните. Издадени са 58 предписания за отстраняване на констатираните несъответствия, съставени са 7 акта за административни нарушения. Наложените санкции са в интервала от 500 до 1000 лв.

Един обект за производство е спрян временно от експлоатация до представяне на документ за произход на влаганите суровини.

76 проби от различни хлябове са изследвани за органолептични показатели, изкуствени оцветители, обща пепел, сол и захар. Анализите са извършени в 6-те официални акредитирани лаборатории на РИОКОЗ.

В 12 от пробите е установено наднормено съдържание на сол.

Наличие на изкуствени оцветители, наднормено количество на пепел, захар или други съставки в изследваните проби не е открито.

Министерството обаче не е изследвало за съдържание на влакнини (фибри) в хляба. Такъв анализ ще бъде извършен по-късно в НЦООЗ.

Oще: качество  сол  тестове  хляб  храни 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

1 WWW_ORIGINALNI_BE | 31.01.201116:01

Хаххаха е няма що , голяма новина казаха !
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани