София пуска нови автобуси по линии на маршрутките | webcafe.bg
newscafe

София пуска нови автобуси по линии на маршрутките

Webcafe.bg , В. "Сега"
04.04.2011, 10:16 (обновена 04.04.2011, 12:53)
разкопки, метро

Докато започне да работи вторият метролъч през лятото на 2012 г., в кв. "Дружба" ще има рейс, който ще вози до метростанцията в "Младост"

От лятото в столицата ще се движат вътрешноквартални автобуси, които ще заменят маршрутките, съобщи в днешния си брой в. "Сега". Идеята е новите бусчета да се движат в по-големите райони и да возят хората до спирка на метрото или трамвай. От кметството обаче са се отказали от първоначалната си идея с един билет от левче да се пътува в довеждащия автобус и метрото.

Сега билетът пак ще е комбиниран за двата транспорта, но най-вероятно ще струва 1.60 лв. В момента маршрутките возят на 1.50 лева. Рейсчетата няма да прекосяват града от единия до другия край, нито да спират, където пожелае пътникът, а ще имат определени спирки.

Според зам.-кмета по транспорта Любомир Христов картите за градския транспорт ще важат и в новите автобуси. Той бе категоричен, че цената на картите за цялата градска мрежа от 50 лв. няма да се променя.

Новите договори за довеждащ транспорт ще са най-малко за 5 г. Автобусите ще трябва да са достъпни за хора с увреждания и майки с колички и да имат климатици. Най-вероятно ще бъдат в един цвят.

По две нови автобусни линии ще има в квартали като "Връбница", "Обеля", "Младост", "Дружба", "Люлин". Селата край столицата също ще се обслужват от новите автобуси, обясни Христов. Той даде пример с рейса, който вози от Бистрица до метростанцията на "Г. М. Димитров".

В кварталите обаче, където все още няма метро или то не е достатъчно ефективно, като в "Младост" например, новата организация може сериозно да затрудни хората. Въпреки по-малкото пътници, които отчитат маршрутните превозвачи, това остава единствената алтернатива за голяма част от софиянци.

Докато започне да работи вторият метролъч през лятото на 2012 г., в кв. "Дружба" ще има рейс, който ще вози до метростанцията в "Младост". По думите на Христов и сега имало много живеещи в "Дружба", които използват този вариант. Маршрутки, които да свързват "Младост" с "Люлин," няма да има.

Договорите на маршрутките изтичат в края на юни и ако дотогава общината не е подготвила новите конкурси, ще бъдат удължени с още половин година, обясни зам.-кметът. Христов допълни, че от 38 линии в момента реално работят около 30, но "всеки ден фирмите спират линии в търсене на оптимизация".

Пускането на първия лъч на метрото - от "Обеля" през "Люлин" до "Младост", доведе до значителен отлив на пътници в този вид транспорт. Така самите превозвачи прекратиха част от договорите си - закриха се линии 4, 19, 23, 24, 25, 26, 28, 30, 36, а 1 и 46 се сляха. Все още обаче има маршрутни линии, които обслужват много пътници - например линии 9 (от "Надежда" до "Дружба"), 15 (от "Овча купел" до "Слатина").

www.segabg.com

Oще: автобуси  любомир христов  маршрутки  метро  софия  схема  транспорт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани