Банковият надзор в ЕС тръгна без България | webcafe.bg
newscafe

Банковият надзор в ЕС тръгна без България

Webcafe.bg
04.11.2014, 14:08 (обновена 04.11.2014, 14:21)
ЕЦБ

Снимка: © БГНЕС

Днес ЕЦБ сложи началото на единния надзорен механизъм, като ще бъдат наблюдавани над 3000 банки в страните от еврозоната.

Европейската централна банка (ЕЦБ) все още не е получила официално искане за включване към европейския банков надзор от страна на България.

Това потвърди председателят на Надзорния съвет на ЕЦБ Даниел Нуи по време на изслушване в Европейския парламент.

"Първата стъпка е изпращането на официално уведомление поне 5 месеца преди желаната дата за присъединяване. Досега не сме получили подобно уведомление, но ние сме готови да сътрудничим на колегите от България при необходимост. В случай, че са провеждани някакви срещи на този етап мога да кажа, че те са били само неформални", заяви тя.

Бездействието от страна на българските власти продължава повече от три месеца, след като беше постигнат политически консенсус за присъединяване на България към банковия съюз и след като БНБ обяви, че е "осъществила контакт" с ЕЦБ за задвижване на процедурата за кандидатстване в единния надзорен механизъм.

Решението за присъединяване към общия банков надзор беше взето три дни след първия доклад за състоянието на затворената КТБ, след който БНБ предложи отнемане на лиценза на банката.

Днес ЕЦБ пусна в действие единния надзорен механизъм, като ще бъдат наблюдавани над 3000 банки в страните от еврозоната.

В новата система за банков надзор влизат ЕЦБ и националните надзорни органи на участващите държави. Тя има за цел да помага да се възстанови доверието във финансовите институции.

Надзорът има правомощия да затваря финансови институции, които отпускат заеми, в цялата еврозона. Създаването на общ надзор на банките в еврозоната е първият етап от банковия съюз, който европейските лидери искат да учредят за избягване на нови кризи.

Oще: банков съюз  бнб  българия  даниел нуи  евро  еврозона  единен надзорен механизъм  еп  ецб 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани