БНБ подготвя спорен банков закон | webcafe.bg
newscafe

БНБ подготвя спорен банков закон

Webcafe.bg, noresharski
13.07.2014, 19:31 (обновена 14.07.2014, 11:29)
бнб

Законът предвижда данъкоплатците да изплащат в пълен размер депозити, вместо гарантираните от държавата 196 хиляди лева

БНБ предлага спорен закон, който да разреши проблема с КТБ. БНБ иска да одържави обявената за здрава "Креди агрикол България", в която да прехвърли всички депозити на КТБ. Така всички депозити ще бъдат изплатени от данъкоплатците, вместо държавата да покрие само гарантираните до 196 хил. лева, показва проектът за закон, разпространен от  "Протестна мрежа" и сайта noresharski.

Чрез предложения закон Министерството на финансите ще поеме част от задълженията на КТБ и ще ги прехвърли в "Креди агрикол". Банката ще получи специално емитирани ДЦК, които при големи тегления банката ще може да ги залага в БНБ, за да получи ликвидност.

Фондът за гарантиране на влоговете също ще поеме част от задълженията на КТБ, като ще ги прехвърли към "Креди агрикол", като ще преведе неизвестна сума.

Законопроектът предвижда към "Креди Агрикол" да се прехвърлят "всички качествени активи", които ще бъдат конкретизирани в списък, изготвен от квесторите и одобрен от БНБ.

Според предложения проект ще се изплащат и депозитите над гарантираните сега по закон до 196 хил. лева, а в пълен размер парите си няма да получат само акционерите с над 5% акционерно участие, членовете на ръководството, съпрузи и роднини, както и одиторите, правили годишните заверки на отчетите на КТБ.

На 21 юни КТБ трябва да отвори, затова институциите имат време само няколко дни, за да вземат рещение.

Oще: банка  банки  бнб  държава  ктб 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани