Натискът върху медиите се засилва, тъй като рекламният пазар се сви изключително много през последната година-две и много медии, за да оцелеят, стават потенциално по-зависими, каза Сергей Станишев | webcafe.bg
newscafe

Рекламата по-слаба - медиите по-зависими

Webcafe.bg
18.11.2010, 15:56 (обновена 18.11.2010, 17:02)
сергей станишев

В България се случва ежедневен пълзящ преврат за овладяване на всички власти и се осъществява де факто промяна в баланса на властите, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев

Бившият премиер Сергей Станишев стана днес защитник на свободното слово и правото на журналистите да питат и говорят. На конференция в НДК "Свободата на медиите и демокрацията под заплаха" лидерът на БСП заяви, че в момента журналистите са много по-беззащитни, а медиите - по-зависими, тъй като рекламният пазар е твърде свит заради кризата.

"Натискът върху медиите се засилва и за това има обективни причини - рекламният пазар се сви изключително много през последната година-две и много медии, за да оцелеят, стават потенциално по-зависими", каза Станишев. Той отбеляза, че е важна и собствеността на медиите и възможностите на журналистите свободно да изразяват мнението си. 

В международния форум участват наши евродепутати от групата на социалистите и демократите в ЕП, както и председателят й Мартин Шулц.

По думите на Станишев някои медии са зависими от интересите на държавата и днес любовните отношения между ГЕРБ и медиите са станали по-сложни. Появява се все по-голяма раздразнителност у властта от въпросите на журналистите, стана ясно от изявлението му. Той припомни доклада на "Репортери без граница", според който България е на последно място по свободата на словото - на 70-а позиция, където сме паднали от 58-а през 2008 г.

В България се случва ежедневен пълзящ преврат за овладяване на всички власти и се осъществява де факто промяна в баланса на властите, обяви още лидерът на БСП. Според него управляващите оказвали безпрецедентен натиск върху опонентите си.

Като система за натиск и овладяване на съдебната власт бившият премиер попита защо вътрешният министър Цветан Цветанов казва, че съдебната система е в услуга на организираната престъпност и че в МВР имало класифицирана информация срещу съда. "Защо тази информация не се изнесе, а се използва за заплаха и натиск", запита още Станишев. 

Станишев припомни случая, при който бюджет 2011 беше приет на първо четене в отсъствието на премиера и правителството - присъстваше само министърът на финансите Симеон Дянков, и заяви, че в Европа не е възможно да се случи.

ЕС има три фундаментални стъбла на демокрацията - свободата на словото, свободата на избора и вземането на контрола от различните власти, каза бившият премиер. Доста време живяхме в една илюзия за това, че тези права веднъж получени, са дадени за винаги. Демокрацията изисква ежедневна битка, борба за отстояването на тези ценности, защото върху тях винаги има посегателства, добави той.

Променени са съставите на БНБ, на КРС, КФН, на Комисията за защита на конкуренцията, омбудсмана, маса други институции. Това означава, че тези институции са изцяло под контрола на една партия. 

Oще: власт  журналисти  мартин шулц  медии  пес  свобода на словото  сергей станишев  управляващи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани