Стачка заради пенсионната реформа | webcafe.bg
newscafe

Стачка заради пенсионната реформа

Webcafe.bg
17.11.2011, 14:57 (обновена 17.11.2011, 15:29)
пенсионери

Снимка: © Sofia Photo Agency

Пенсията за днешните работещи се измества във времето...

Синдикатите се готвят за ефективни стачни действия заради очаквания старт на пенсионната реформа от 2012 г., премахването на добавките за прослужено време и поведението на министъра на финансите Симеон Дянков, което преляло чашата.

За подобни взривове предупреди днес президентът на КНСБ Пламен Димитров след съвместно заседание на Изпълнителния комитет и Националния стачен комитет на синдиката, предаде "Фокус" . Лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев също размаха пръст вчера: "Очаквайте събития, включително и от политически характер!"

В неделя КНСБ и КТ "Подкрепа" ще проведат съвместно заседание за общи протестни действия. На срещата ще бъде предложено двата профсъюза да се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество, "докато някой проумее, че в него трябва да има диалог", каза Димитров. Обмисля се национален протест пред парламента.

Синдикатите ще започнат и незабавно допитване до всички работници и служители за организиране и провеждане на ефективни стачни действия с оглед защита на правата за пенсиониране и доплащането за клас.

Вече стана ясно, че от януари 2012 г. се предвижда всигане на възрастта с пенсионираен с 1 година, така че жените ще излизат в пенсия на 61 години, а мъжете - на 64. Приходите от тази мярка ще се използват за увеличение на най-ниските пенсии от 136.08 лева на 145 лева от 1 юли догодина.

От вдигането на минималната пенсия ще се възползват 736 250 възрастни хора, които сега получават между 136.08 и 145 лв., показват данните на НОИ. Това е около една трета от пенсионерите в България.

16 000 души пък няма да могат да се пенсионират догодина заради вдигането на възрастта, макар и да имат необходимия стаж.

В същото време правителството одобри и новия модел за заплащане в държавната администрация, според който отпада класа за прослужено време, който от догодина се включва в основното възнаграждение на чиновниците.

Димитров заяви, че няма основания да бъде нарушавано споразумението за развитието на пенсионната система, като се увеличи пенсионната възраст с 1 година още от 2012 г., вместо от 2021 г.

"Има начин откъде да се вземат пари за увеличение на пенсиите, без това да значи ограничаване на условията за достъп до пенсиониране. Увеличението на пенсиите е проблем на бюджета", заяви Димитров. 

Лидерът на КНСБ заяви, че през последните 10 г. същите хора, за които сега се готви "нова тесла", са понесли най-сериозните удари от пенсионната реформа.

По думите му в условията на задълбочаваща се криза, увеличаване на безработица и спад на заетостта, няма как да се иска хората да работят повече, тъй като на практика няма работни места. Очакванията да има струпване на кандидат-пенсионери, които са изпълнили условията на НОИ, са повече от реалистични, посочи Димитров.

От синдиката определиха като противоконституционен начина, по който се подготвя внасянето на измененията в Кодекса за социално осигуряване между първо и второ четене, чрез бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Ръководството на синдиката оставя в ръцете на премиера да прецени дали да поиска оставката на Дянков, но тяхната оценка е негативна.

"Управляващите от дума не разбират. Преядоха с власт и си мислят, че както Сталин - могат да решават всички въпроси", добави Мика Зайкова, експерт в КНСБ.

Oще: българия  възраст  жени  заседание  кнсб  кт подкрепа  мъже  пенсионна реформа  пенсия  протести  стаж 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.11.2011, 17:28

2 Пенчо Пеев | 19.11.201110:38

Новата,(за кой ли път) реформа в пенсионната система е новото извращение на управлявящите.
Толкова ли е важно за тях да покажат "мускули",да се испъчат и натегнат пред Европейския съюз,стъпели на раменете на едно истрадало,остаряло и болно поколение?
Този Дянков,така ли е незаменим? Или и той е същата жалка маша като Митрева в ръцете на определен кръг от хора?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 17.11.201116:44

Това не е пенсионна реформа.Това е изтребване на сегашните пенсионери,за да се увеличи размера на бъдещите пенсии на сегашните властници.Дано да ги дочакат,защото когато дойде ново правителство,то може да пожелае да изтребе още повече пенсионери.По същата причина.Защото никое действие не остава без адекватно противодействие.Природен закон.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани