Европа през 2012 | webcafe.bg
newscafe

Европа през 2012

Webcafe.bg , По БНР
02.01.2012, 17:53 (обновена 02.01.2012, 18:08)
Евро

Британски мозъчен тръст прогнозира, че поне една държава ще напусне еврозоната

Британски мозъчен тръст прогнозира, че поне една държава ще напусне еврозоната тази година, като 99 процента е вероятността тя да се разпадне до 10 години. Информацията е на кореспондента на БНР в Лондон Веселин Паунов.

Центърът за икономически и бизнес изследвания прогнозира, че през 2012 година ще започне процесът на разпадане на еврозоната. Директорът на мозъчния тръст Дъглас Макуилямс заяви, че най-малко една държава ще напусне еврозоната до края на годината.

Според него, Великобритания може би вече е в рецесия, много по-малък от очакваното икономически растеж за последното тримесечие на миналата година. Бъдещият тръст прогнозира освен това криза за много от европейските банки през годината. Прогноза на Центъра за икономически и бизнес изследвания идва ден след като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози предупредиха за трудни времена в еврозоната десет години след еуфорията около създаването й.

Канцлерът Меркел каза в своето новогодишно обръщение, че независимо от добрата икономическа ситуация в Германия, тази година ще е по-тежка от 2011. Според нея Европа е изправена пред едно от най-тежките предизвикателства от десетилетия. "Пътят за справяне с дълговата криза е дълъг, но в края му Европа ще излезе по-силна отколкото при влизането в нея", Меркел.

Саркози пък подчерта, че структурните промени в икономиката са неизбежни, за да има растеж. "Знам, че животът на мнозина от вас се промени след две тежки години, предстои обаче още един тест", каза той на сънародниците си. Той предположи, че повечето французи посрещат края на 2011 г. по угрижени са себе си и децата си, но ги успокои, че каквото е трябвало да се направи, вече е сторено и повече съкращения на бюджетни разходи няма да има.

Президентът на Италия, третата по големина икономика в ЕС, Джордо Наполитано в прав текст помоли италианците да направят още жертви, за да предотвратят финансовия колапс на страната. "Жертвите са нужни, за да осигурим бъдещето на младите хора, това е наше задължения и дълг", каза той в речта си.

Доста сходна реч държа и гръцкият премиер Лукас Пападемос. Той призова сънародниците си да продължат с решителните действия, за да не се окаже, че досегашните жертви са били напразни

Междувременно допитване на BBC до най-влиятелните британски икономисти показа, че мнозинството от тях смятат, че Европа ще изпадне в рецесия през 2012.

Тя ще годината на растежа, заяви през декември на среща с представители на българската икономика премиерът Бойко Борисов. Прогнозата му, след броени дни, повтори в телевизионно интервю вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Не така смята обаче проф. д-р Татяна Хубенова от Българската академия на науките, завеждащ секция "Международна икономика" в Икономическия институт, коментира БНР. Според нея, през първото полугодие у нас ще има забавяне на икономиката. Раздвижване е възможно в някои сектори в европейската икономика успоредно с повишаване на данъчната тежест:

"Икономически големият проблем е конкурентоспособността на ЕС поради финансовата криза ши несигурността за задълбочаване и за навлизане на рецесия през първото полугодие на 2012 година. Производителността на труда като цяло остава голям проблем за европейските икономики така, както несигурността в европейските икономики нараства и очакванията за рецесия са напълно реални. Възможно е в първото полугодие нашата икономика да загуби част от потенциалното темпо. Това, което има да се направи за в бъдеще е разумност на кредита".

Oще: еврозна  еврпа  рецесия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани