Кръстословици на 11 езика - 2 октомври, пред Народния | webcafe.bg
newscafe

Нека си говорим - 2 октомври, пред Народния

Webcafe.bg
21.09.2011, 14:22 (обновена 21.09.2011, 18:53)
Народен театър

2 октомври, 11 часа, пред Народния театър. Thank you...

На 2 октомври пред Народния театър ще е доста забавно. В Европейския ден на езиците 16 европейски културни институции у нас са ни подготвили изненади и забавления - може да научите любимите си думи на някой чужд език, да решавате многоезични кръстословици, да се състезавате по четене на поговорки и цитати на чужди езици.

Събитието на EUNIC-мрежата на културните центрове на страните от ЕС е и част от проекта "Европейско езиково богатство" на Британски съвет.

На пръв поглед може да е трудно, но многоезичните кръстословици всъщност предлагат лесен и забавен начин да се научат интересни думи на различни чужди езици. Първата съдържа общо 21 думи, като за всяка от тях е указано на кой език трябва да се попълни.

С превода ще помагат представителите на културните институти - при това подсказването даже им е разрешено. При правилно решение на кръстословицата, ще се получи известна българска поговорка, която се образува от съвпадащите букви в кирилицата, латиницата и гръцката азбука. За успелите в това забавно предизвикателство са предвидени много награди, които ще бъдат теглени по няколко пъти на всеки час от 11 до 17 ч.

По-запалените лингвисти могат да пробват да решат кръстословицата с повишена трудност, подготвена от Генерална дирекция "Писмени преводи" към Европейската комисия. Правилното й решение също води до скрита фраза, но този път тя не е на български език. Затова са предвидени и по-големи награди за първите 10, които успеят да я решат.

Всички кръстословици, инструкциите за попълването им и информация за другите състезания са отпечатани в специални листовки, които ще може да се намерят на всеки щанд.

Още много изненади са подготвени - представления на различни езици, артистичен прочит на поговорки и цитати на 10 езика. На кой каквото му се хареса...

Пред Народния театър ще има възможност да получим и информация за най-добрите възможности за учене на езици. За доброто настроение ще се грижи актрисата Мая Бежанска.

Събитието се организира от EUNIC-мрежата на културните центрове на страните от ЕС и в него ще участват нейните членове Австрийско посолство, Британски съвет, Чешки културен център, Полски институт, Френски институт, Гьоте институт, Гръцка фондация за култура, Унгарски културен институт, Институт "Сервантес", Образователен отдел при Посолство на Испания, Италиански културен институт, както и партньорите ни от Руския културно-информационен център, Посолството на Швейцария, Генерална дирекция "Писмени преводи" към Европейската комисия, Държавния културен институт и Център за развитие на човешките ресурси.

Oще: 11 октомври  британски съвет  европа  езици  ес  институции  кръстословици  народен театър 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани