Цветан Цветанов: За 2011 г. 262 престъпни групи бяха разкрити. За 126 лица вече е неутрализирана престъпната дейност | webcafe.bg
newscafe

Анализ по хоризонтала за престъпността

Webcafe.bg
09.09.2011, 16:11 (обновена 09.09.2011, 16:59)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Цветан Цветанов: За 126 лица вече е неутрализирана престъпната дейност

За две години свършихме доста работа - вече няма груби отвличания и поръчкови убийства. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол днес. Цветанов отговаряше на въпрос на депутата от левицата Антон Кутев относно политиките на МВР за борба с организираната престъпност.

Босове на престъпни групи от прехода успяха с помощта на политическа протекция да се узаконят и днес да са достойни бизнесмени и съвестни данъкоплатци, заяви Цветанов.

"Ние успяхме да изградим правно-нормативната уредба. Имаше и други знакови за страната престъпления, които вече отсъстват", каза вътрешният министър.

Цветанов посочи, че има райони в страната с нисък социален статус и висока безработица, където се отчита повишаване на битовата престъпност.

„Направихме задълбочен хоризонтален анализ, чрез който организираната престъпност бе приведена в известност. За 2011 г. 262 престъпни групи бяха разкрити. За 126 лица вече е неутрализирана престъпната дейност", посочи вътрешният министър.

Той заяви, че правителството ще продължи политиката на реална борба срещу организираната престъпност и ще работи за невъзможността да се появят и да израснат политически обвързани с нея лица.

"В последния доклад на ЕК по време на вашето правителство бе констатирана липса на достатъчно политическа воля за справяне с организираната престъпност", припомни Цветанов на депутата от левицата Антон Кутев.

Според Кутев е видим фактът, че контрабандата се увеличава. „Ако тя е една от основните части от едрата организирана престъпност, как така с всичките ви положени усилия, тя се увеличава?", попита депутатът.

Цветанов отговори, че за 2 години са предотвратени редица престъпления на територията на страната - като магистралните грабежи и кражбите в селскостопанския отрасъл. „Този подход ще бъде непрекъснато усъвършенстван", каза той.

По думите му конвенционалната престъпност е социален проблем. Последствията от тежката икономическа криза имат отношение към него, смята Цветан Цветанов. Той добави, че се наблюдава намаляване на възрастовата граница на младежите, извършващи престъпления.

Oще: мвр  престъпления  престъпност  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 11.09.201112:39

За мен би била достатъчна странната езикова конструкция "За 126 лица вече е неутрализирана престъпната дейност", за да зачеркна този индивид от тефтера на доверието си. Казвам "би била", защото твърде отдавна съм го зачеркнал. Магистрални престъпления продължава да има, това че медиите не ги отразяват не означава, че няма заинтересовани със средствата и ресурсите да събират информация независимо. Вярно е, че са намалели близо 3 пъти, но причините могат да се търсят в причини съвсем противополозни на "борба със". Вярно е, че и Цветанов и Борисов искрено се противопоставят на някои видове кокошкарска престъпност, но да се тълкуват мотивите им според медийната картина е лекомислено. Лекомислено е и човек да иска резултат на всяка цена, без да си дава сметка къде ще го закара това. Бих си позволил отклонение към кървавите нрави в древността, на глед са ужасни и нецивилизовани, ако човек слуша разказ за тях, но ако сеобърне към статистиката и ако намери начин да я захрани с информация за дела и бездействия, които не се отчитат официално, бюрократичния механизъм за запзаване на властта взема годишно на порядък повече жертви, но не с меч, а с натиск и ограничение на възможностите за оцеляване на индивида. Разликата е, че битките се запомнят, а разправата на индивидуално ниво остава невидима и разположението на войските незнайно. Държавната машина у нас отдавна е впрегната да защитава монопола на онези, които я владеят косвено. Премахването на разпиляната лоялност на държавния продажник за сметка на концентрирана лоялност към незнайни, но не и народни интереси винаги изглежда на първо време като позитивно явление за онези, които не са нейнио странични чертви, но унищожените животи и дейности в крайна сметка са толкова много, че цената на жалките но видими престъпления, които тя измества накрая излгелжда смешна. Вземете за пример бастиона на ТИМ, нима липсата на дребни престъпни групи струва толкова, колкото невъзможността десетки хиляди души да проявят инициатива? Колко струва един човешки живот посветен на предприемачество и реализация на полезни идеи срещу живот на склонил глава и пречупен завинаги човечец готов до края на дните си да живее на трохите разпределени от местните феодали (ако има трохи за него)? А колко струват животите на самоубилите се, на загубилите здравето си от "пречупеност" и въобще има ли начин да бъдат измерени?

Хора с тъмно минало като премиера и Цветанов могат да си говорят колкото искат за законност, но за всеки е ясно, че те не прилагат закона за всеки, а за всеки когото хванат. Кого хващат и кого не е съвсем друга работа, а самото "изпълняване" на закона също е съвсем друга работа - особено, когато става дума за това да ти дадат възможност да го изпълниш. Все по-малко хора помнят двугодишната казарма и как и за какво служеше устава в нея и все по-малко хора могат инстинктивно да усетят гонката и перверзността на приложната законност. Именно "приложна законност" е начина на мафиотските души - приложно средство за елиминиране на неудобни и недоверени по възможност със средствата на държавата. Така, че радвайте се на намалялата престъпност, на това, че отрочетата на БСП-арските величия и бизнесмени вече не се отвличат, но и не забравяйте, че за да удържиш властта, докато я изкупиш отвътре има нужда да поддържаш "шибания" народ в такова състояние, че поне да не се опъва срещу тебе, а ако може дори и да ти се кефи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 00:25

2 Rose Mary | 09.09.201119:47

Очаквам анализа по вертикала... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.06.2010, 12:42

1 Мария | 09.09.201118:25

Докато не опандизят Ковачки, няма да им повярвам...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани