Нови лични карти се издават от днес | webcafe.bg
newscafe

Новите паспорти тръгнаха с гаф

Webcafe.bg
29.03.2010, 14:31 (обновена 29.03.2010, 15:32)
лични карти

От днес постепенно старите документи за самоличност минават в историята

От днес започна приемът на заявления за издаване на български документи за самоличност по новия образец. Таксата за издаване на лична карта е 18 лeва, за шофьорска книжка - 25 лв., а за паспорт с биометрични данни - 40 лв. Още в първите часове обаче системата се претовари.

Процедурата за обработка принципно отнема няколко минути - автоматизирана система прави снимка за паспорта и изпраща полученото изображение до компютъра, който обработва заявлението. При смяна на международен паспорт вече се вземат и пръстови отпечатъци. В този случай се полага и подпис със специална електронна писалка на определен за това малък екран.

Биометричните гишета за обработка на лични данни вече са инсталирани почти навсякъде, където се предвижда приемане на заявления за документите. В над 40 дипломатически представителства на България по света също вече има гишета. Там, където няма подобна техника, няма да се приемат заявления за издаване на паспорт с биометрични данни.

Подаването на документи ще става във всяко РПУ, както и досега. Новите лични карти и паспорти ще се изработват на 30 места в цялата страна - по едно във всяка област.

Младежите между 14 и 16-годишна възраст се освобождават от такса за издаване на първа лична карта. За първи паспорт на дете до 14-годишна възраст ще се заплащат само 25 на сто от стойността на обикновената услуга, а за следващ - 50 на сто.

Няма да плащат за лична карта и за свидетелство за управление на МПС хората над 70-годишна възраст. Те ще дължат такса, равна на 25 на сто от таксата за паспорт. Гражданите между 58 и 70-годишна възраст заплащат 60 на сто от обикновената услуга за лична карта, 50 на сто от таксата за паспорт и 44 на сто от таксата за свидетелство за управление на МПС.

След Великден започва и обработката на бързи и експресни поръчки. Дотогава ще се приемат заявления само за обикновени услуги.

Биометрични данни ще имат само паспортите. Личните карти и шофьорските книжки ще се правят от материал, който е много по-издръжлив от досегашния, а освен това ще има и вградени нови защити.

Всички възрастни хора, които имат зелени паспорти, ще продължат да ги ползват. Няма да сменят личните си карти всички притежатели на безсрочни документи за самоличност. Подмяната на валидни документи с тези от новия вид не е задължителна.

Срокът на голяма част от документите за самоличност изтича тази година, но валидността на документите се удължава с шест месеца, за да се избегнат опашките пред РПУ-тата. През този шестмесечен срок документът за самоличност ще важи само в България и с него няма да може да се пътува в чужбина, защото няма как да се актуализират данните на документа, които вече веднъж са записани в него.

Oще: биометрия  мвр  паспорти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани